Αντίστροφη μέτρηση για τις διπλές εκλογές (video)

22

[ad_1]

Στις 7 αύριο το πρωί ανοίγουν οι κάλπες και κλείνουν στις 7 το απόγευμα για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές. Τα πρώτα αποτελέσματα, θα σταλούν το βράδυ της Κυριακής από 1.680 δικαστικούς αντιπρόσωπους. Η ενημέρωση από την ΕΡΤ θα είναι συνεχής από τις 06.45 το πρωί της Κυριακής, με απευθείας συνδέσεις ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Απολύτως έτοιμο» για την ομαλή διεξαγωγή των αυριανών εκλογών, δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σιέλ το χρώμα του φακέλου για τις ευρωεκλογές, λευκό για τις αυτοδιοικητικές
«Πρωτόγνωρη στην ιστορία του ελληνικού κράτους» χαρακτηρίζεται η εκλογική διαδικασία. Τα εκλογικά τμήματα είναι 39.063, περίπου διπλάσια από το συνηθισμένο. Αμιγή τμήματα έχουν συσταθεί μόνο για τους δήμους που δεν έχουν κοινότητες.
Στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν «Α» και «Β» εκλογικό τμήμα. Στο πρώτο θα ψηφίζουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, για τις δημοτικές και τις κοινοτικές.
Ο φάκελος των ευρωεκλογών είναι χρώματος σιέλ ενώ των αυτοδιοικητικών εκλογών λευκό με τα αρχικά Π κεφαλαίο για τον περιφερειάρχη Δ για το δήμαρχο και Κ για τον κοινοτάρχη.
Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των εκπροσώπων του Τύπου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, προκειμένου να μεταδώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε από το κέντρο τύπου στο Ζάππειο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Πόσοι διεκδικούν την ψήφο μας
Σαράντα κόμματα και συνασπισμοί κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κρίσιμο εκλογικό κοινό για όλους, οι πρωτάρηδες της κάλπης, δηλαδή οι 530.920 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.
Από αυτούς οι 106.760 είναι 17 ετών, όσοι γεννήθηκαν δηλαδή μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2002 και μπορούν σύμφωνα με το νόμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο χάρτης των εκλογών
Για το εκλογικό σώμα, τις έδρες και τους σταυρούς στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων, υπάρχει η ενημερωτική ιστοσελίδα https://ekloges-info.ypes.gr/ του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο ψηφοδέλτιο των ευροεκλογών και των περιφερειακών εκλογών βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης.Για τους δημάρχους έως 3 σταυρούς και για τους κοινοτικούς 1 ή 2 σταυρούς αν πρόκειται για κοινότητα άνω των 300 κατοίκων.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Επίσης καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον αριθμό 2131361500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Δεν συστήνονται εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών καθώς για τις ευρωεκλογές όλη η επικράτεια αποτελεί μία εκλογική περιφέρεια.Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στους δήμους εγγραφής.
Ανοιχτές οι μπάρες των διοδίων
Τα διόδια θα είναι ανοικτά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Με επιπλέον δρομολόγια και έκπτωση 30% στα εισιτήρια συμβάλλον στη διευκόλυνση μετακίνησης των ετεροδημοτών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ, που ανακοίνωσαν έκπτωση 25%.
Αυξημένη είναι η κίνηση στα ΚΤΕΛ του Κηφισού. Περισσότεροι από 15.000 επιβάτες έφυγαν χθες.
Αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς, λόγω της μετακίνησης των ετεροδημοτών, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
92. 180 οχήματα εγκατέλειψαν χθες από την πρωτεύουσα, με ελεύθερη διέλευση από τα διόδια που ισχύει από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγγλάρα, Μαρία Σταθοπούλου, Άνζτελα Ζούγρα , Νίκος Σταυρουλάκης
Σχετική είδηση: Αύριο στις 7 ανοίγουν οι κάλπες-Μάθε πού ψηφίζεις-Χαλαροί σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]