της Χριστίνας Τσόρμπα
Η Ζηνοβία έφυγε, ήρθε ο Ηφαιστίωνας. Και τα κύματα κακοκαιρίας, μερικά μάλιστα σφοδρά και με ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεχίζονται. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ένα χρόνο πριν, στις αρχές Ιανουαρίου του 2019, σάρωναν τη χώρα ο «Ραφαήλ» και η «Σοφία» με εκτεταμένες χιονοπτώσεις σε βαθμό που το 51% της επιφάνειάς της ήταν καλυμμένο από χιόνι.
Κι ενώ οι κακοκαιρίες και οι ονομασίες που τους δίνονται από το 2017 από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΜΥ αλλά προς τέρψη του τηλεοπτικού κοινού που αγαπά τις επικοινωνιακές τακτικές, συνεχίζονται (σκεφθείτε τα πρόσφατα, τη «Βικτωρία», τον «Γηρυόνη» αλλά και τα πρώτα πρώτα: «Αριάδνη», «Ραφαήλ», «Σοφία», «Τηλέμαχο»), οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανά την υφήλιο είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης.
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε το 2019 με τραγικό απολογισμό δεκάδων θανάτων που οφείλονταν στα καιρικά γεγονότα, 10 εκ των οποίων σε θυελλώδεις ανέμους (οι επτά, σημειώθηκαν τον Ιούλιο στη Χαλκιδική).
«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα» ανακοίνωσε ένα μήνα πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν ετησίως να σώζονται μόνο μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την ίδια ώρα όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου, λιγότερο από το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα διατίθεται στον τομέα της υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από κάθε χώρα ξεχωριστά, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να έχει ξεκινήσει ήδη τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Την εκπόνηση του Σχεδίου για λογαριασμό της ΠΚΜ ανέλαβε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (ENVELAB) του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και στόχο της μελέτης να επεξεργαστεί και να προσαρμόσει όλα τα ευρωπαϊκά στοιχεία αλλά και να αξιολογήσει όλα τα πιθανά σενάρια επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «Κάνουμε μια σειρά από σενάρια και υπολογίζουμε ποιες είναι οι κοινωνικές , οικονομικές επιπτώσεις και οι πιέσεις που θα δεχθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να είναι έτοιμη θεσμικά η Περιφέρεια να τα αντιμετωπίσει. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ειδικά για την Ελλάδα, για περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία που βρέχεται από θάλασσα. Είναι προφανές πως η αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ακτογραμμή και σε όλες τις υποδομές και έμμεσα σε πολλαπλές κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις της ζωής στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει το Πλάνο Προσαρμογής».