Το Ιράν ανέστειλε επισήμως σήμερα τη συμμόρφωσή του με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας και επεσήμανε ότι το Ιράν πλέον δεν θα θέτει όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος.
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης καταγράφεται εν μέσω του κλίματος εντεινόμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αναπτύσσει βομβαρδιστικά B-52, αεροπλανοφόρο και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή.
Europe’s leading #diplomats have said US actions risked triggering a conflict with #Iran, as America makes plans to pour troops back into the #MiddleEast.https://t.co/64Up506XsM
— EUobserver (@euobs) May 14, 2019
Στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τρα ΗΠΑμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε και σχέδια για την αποστολή 120.000 αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.
Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σύρραξης με το Ιράν και κάλεσε για αποφυγή κλιμάκωσης. Η ΕΕ είναι έτοιμη να επαναλάβει το εμπόριο τροφίμων και φαρμάκων, αν όχι πετρελαίου με το Ιράν «τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.
Δεν θα γίνει πόλεμος, αλλά δεν θα υπάρξει και νέα πυρηνική συμφωνία, ανέφερε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί. «Το ιρανικό έθνος επέλεξε το δρόμο της αντίστασης», δήλωσε ο Χαμενέι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
#Tehran won’t engage in any talks on signing a new nuclear deal with #Washington – Khameneihttps://t.co/CJJrLACN8s
— RT (@RT_com) May 14, 2019
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν ενημέρωσε την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Βρετανία για την απόφασή του να πάψει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη συμφωνία του 2015, ακριβώς ένα χρόνο αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από αυτή και επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Βάσεις της συμφωνίας αυτής η Τεχεράνη μπορούσε να παράγει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο έως 300 κιλά και να βαρύ ύδωρ ως και 130 τόνους, ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό για αποθήκευση και πώληση τις υπερβάλλουσες ποσότητες.
#Iran officially stops some commitments under nuclear deal – report https://t.co/CmlTkifbdZ pic.twitter.com/q902L1XcDm
— RT (@RT_com) May 15, 2019
Η κίνηση αυτή του Ιράν δεν φαίνεται αρχικά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όμως έχει προειδοποιήσει ότι αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν προστατεύσουν την οικονομία του από τις αμερικανικές κυρώσεις σε διάστημα 60 ημερών, η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.
Iran halts some commitments under a 2015 nuclear deal with world powers https://t.co/sWk8d5HeuA via @bozorgmehr pic.twitter.com/o9rJE2cnvY
— Reuters Top News (@Reuters) May 15, 2019
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που αντέδρασε, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν αν αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτούς που θέλουν να μας σκοτώσουν», τόνισε.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το Ιράν οδηγήθηκε στην απόφαση να αποσυρθεί από κάποιους όρους της πυρηνικής συμφωνίας «λόγω της πίεσης των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.
Μοιράσου το άρθρο: