Παρασκευή και 13 σήμερα και αρκετοί είναι εκείνοι που τη θεωρούν γρουσούζικη ημέρα, πιστεύοντας σε προλήψεις και ακολουθώντας τον «μύθο» περί κακοτυχίας.
Ωστόσο, λίγοι εξ αυτών γνωρίζουν την προέλευση της… φοβίας για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Παρασκευή και 13: Μύθοι και πραγματικότητα πίσω από τη “γρουσούζικη” ημέρα
Η Παρασκευή και 13 είναι μια αρνητική μέρα, διότι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, δηλαδή πριν από 711 χρόνια, ο βασιλιάς της Γαλλίας, ο Φίλιππος ο Τέταρτος, ο επονομαζόμενος «Ωραίος», σε συνεργασία με τον Πάπα Κλήμη τον Ε’, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αιφνίδια και μαζική σφαγή εναντίον του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που είχε την έδρα του στην Ιερουσαλήμ.
Στρατιώτες του Γάλλου βασιλιά χωρίς καμιά προειδοποίηση συνέλαβαν, βασάνισαν και εξολόθρευσαν εκατοντάδες ιππότες, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος, τον Ζακ ντε Μολέ. Αυτός, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής του, πέθανε στην πυρά 7 χρόνια αργότερα, στο Παρίσι, σε μια νησίδα στο Σηκουάνα, ενώπιον του Φιλίππου. Ο βασιλιάς και ο πάπας δεν παρέλειψαν να δημεύσουν την τεράστια περιουσία του Τάγματος των Ναϊτών.
“Άτυχο” το νούμερο 13
Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13 μπορεί να τοποθετηθεί και πολύ πιο πίσω στο χρονικό πλαίσιο, αφού ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης κάθισε στη 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου με τον Χριστό.
Μαζί με τον Ιησού, υπήρχαν 12 μαθητές σε αυτό το τραπέζι και ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ότι ο Ιούδας κάθισε στη 13η θέση, ο αριθμός των επισκεπτών στο Μυστικό Δείπνο και η σημασία που είχε η θρησκεία στη ζωή των ανθρώπων, ήταν αρκετά για να εδραιωθεί η ιδέα του 13 ως άτυχος αριθμός σε δυτικούς πολιτισμούς.
Τι πιστεύουν σήμερα
Μια αμερικανική ομάδα προσπάθησε να απομυθοποιήσει αυτά τα «πιστεύω» που περιβάλλονται γύρω από τον αριθμό 13.
Η «Λέσχη των 13» συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1881, αποφασισμένοι να αποδείξουν τη θεωρία τους ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τον αριθμό. Ως εκ τούτου, η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13 όπου έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Αυτά τα έκαναν καταγράφοντάς τα, ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη της ομάδας.
Η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει στο πέρασμα των χρόνων, γιατί είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων. Έφτασε να έχει 400 μέλη, ανάμεσά τους και πρόεδροι των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Independent.
Λίγο αργότερα, το 1907, ένας εκκεντρικός χρηματιστής ο Τόμας Λάουσον (Tomas Lawson) δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Παρασκευή και 13. Το βιβλίο έσπασε τα ταμεία και το 1916 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Ο μύθος φαίνεται να «έσπασε», αφού ο τίτλος έφερε μεγάλη επιτυχία στο Χόλιγουντ.
Το 1993 το βρετανικό περιοδικό επιστήμης ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια ελάχιστη αύξηση τραυματισμών την Παρασκευή και 13, αλλά τον ισχυρισμό αυτόν διέψευσε μια έρευνα από Ολλανδούς επιστήμονες.
Μέσα στο πέρασμα του χρόνου σχετικά με την ημερομηνία έχουν γίνει πολλές μελέτες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.