Η «Πρωτοβουλία των 16+1» έγινε πλέον «Πρωτοβουλία των 17+1» όπως πλέον θα λέγεται με την πλήρη ένταξη της Ελλάδας. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που συμμετέχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης, με την Κίνα, στο Ντουμπρόβνικ. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για μία ώρα με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, κατά την οποία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του ‘Εντι Ράμα, στο Ντουμπρόβνικ συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα. Επίσης, ο κ. Ράμα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.
Εξέτασαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια. Οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.
Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του.
«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον «Πρωτοβουλία 17+1″, πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα.
Eπισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων».
Οι συμμετέχουσες χώρες στην «Πρωτοβουλία 17+1» πλέον μετά και την είσοδο της Ελλάδας επιδιώκουν την ενδυνάμωση και την επέκταση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία, οι επιστήμες, η τεχνολογία, η υγεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Το πρόγραμμα
Παραμονή της συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου πραγματοποιήθηκε το πρωί με τον χαιρετισμό του Κροάτη πρωθυπουργού, ενώ ακολούθησε η έναρξη του 9ου Επιχειρηματικού Φόρουμ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται 114 συναντήσεις με τη συμμετοχή 431 συμμετεχόντων, όπως εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων, μικρομεσαίων εταιρειών, ακαδημαϊκών, κυβερνητικών παραγόντων κ.ά.
γραφείο τύπου Πρωθυπουργού/ Andrea BonettiΗ Σύνοδος θα συνεχιστεί με τα εγκαίνια της έκθεσης για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.
Οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν με τη σύγκληση της ολομέλειας της συνόδου κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, την τελετή υπογραφής των διμερών συμφωνιών και την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας για το «Κέντρο Παγκόσμιας Συνεργασίας», που ιδρύθηκε στην 7η σύνοδο στη Σόφια, από τους πρωθυπουργούς της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: