Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται στην παρούσα φάση να εγκαταλείπει τη ρητορική της σύγκρουσης και των πολεμικών ενεργειών, φοβούμενος ενδεχομένως τις οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη.
Και πάει σε μια λογική που επαναφέρει τα σενάρια για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και μέσω της μοιρασιάς της ενεργειακής πίτας.
«Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win» τόνισε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το sigmalive, αναθερμαίνονται τα σενάρια για προώθηση του μοντέλου «Μονακό» σχετικά με την επόμενη μέρα του ψευδοκράτους, δεδομένου του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Αφορμή της επαναφοράς του σχεδίου αυτού στον δημόσιο διάλογο είναι η τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Οικονομικών Ενεργειών καθηγητή Gurkan Kumbaroğlu στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019».
Σύμφωνα με την Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό», ο Κουμπάρογλου τόνισε πως δεν είναι δυνατό το ψευδοκράτος να διεξάγει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει διεθνή αναγνώριση και γραφεία αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό. «Για να διασφαλίσουμε την διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’, πιστεύω πως τώρα είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ψευδοκράτος να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία», είπε.