Σε ξεσηκωμό κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού καλεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

22

[ad_1]

Μετά τις δηλώσεις αποστασιοποίησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν  και την εκτίμηση του ότι ο η θέση του Ούγγρου πολιτικού δεν βρίσκεται στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, επανέρχεται και καλεί την Ευρώπη να «ξεσηκωθεί κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».
«Η Ευρώπη είχε την πιο τρομερή εμπειρία από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτούς» προειδοποιεί και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη που δεν κατανοούν τις διαδικασίες αλλά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι επικρίσεις τους.
Σημειώσε ωστόσο ότι «εκείνοι που απορρίπτουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επειδή δεν τους αρέσουν όσα έρχονται από το εξωτερικό, επειδή δεν τους αρέσουν οι γείτονές τους, πρέπει να αντιμετωπιστούν , ειδικά αν εμπνέονται από την άκρα δεξιά».
Ο κ. Γιούνκερ  υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση  είναι  η συνέχεια+ της  Ιδέας της Ευρωπαϊκής Ειρήνης που προέκυψε ιδίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι το κίνητρο της ευρωπαϊκής δράσης και δεν έχει χάσει τίποτα από τη σημασία του, που πρέπει να μεταλαμπαδεύουμε και στους νέους,  τόνισε.
Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει: «Υπάρχουν θέματα όπως η ενιαία αγορά, η νομισματική ένωση, η κατάργηση των εμποδίων. Αυτό που ορίζει την Ευρώπη μπορεί να βιωθεί και να εξηγηθεί, όχι μόνο από το παρελθόν, αλλά και από την ιδέα της μελλοντικής προοπτικής. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι είχαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα είμαστε στο 7%, μέχρι το τέλος του αιώνα θα είμαστε πολύ πιο κάτω. Το μερίδιό μας στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή μειώνεται σταθερά. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βρίσκεται στην ομάδα των επτά μεγαλύτερων οικονομιών στο άμεσο μέλλον. Για αυτό λέω: Όσοι δεξιοί λαϊκιστές λένε ότι το εθνικό κράτος είναι η σωστή αναφορά, κάνουν ένα σοβαρό λάθος».
Ο Γιούνκερ απορρίπτει, πάντως, την προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, λέγοντας: «Δεν είμαι κάποιος που περιφρονεί τη σημασία των εθνικών κρατών και την πλούσια περιφερειακή ποικιλομορφία τους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συμψηφιστεί σε ένα  έθνος. Δεν είμαι οπαδός των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Τέλος, Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμων στην περιφέρεια της ΕΕ. «Το παλιό θέμα του πολέμου είναι επομένως πάντα ένα τρέχον θέμα. Ποτέ δεν ξέρεις αν αυτά τα γεγονότα  θα ξαναγυρίσουν» επισημαίνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]