Οι ευρωεκλογές ολοκληρώνονται σήμερα στις 12:00 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) , έπειτα από τέσσερις ημέρες ψηφοφορίας στα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα ψηφίζουν οι εκλογείς σε 21 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 ώρα Ελλάδας σε 6 χώρες, ενώ οι Ιταλοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν στις 08.00 ώρα Ελλάδας. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστικές προηγούνται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, την Ιταλία και τη Βρετανία,έστω κι αν αυτή η τελευταία υποτίθεται αποχωρεί από την ΕΕ, ενώ ενδέχεται να επικρατήσουν επίσης σε μια τρίτη, τη Γαλλία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Τα έξιτ πολ στη Γερμανία θα μεταδοθούν στις 19:00, στη Γαλλία στις 21:00. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τα μεσάνυχτα.
Μπείτε εδώ για τις τελευταίες ειδήσεις
Υψηλότερη από το 2014 η προσέλευση
Στη Γαλλία, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι το μεσημέρι ήταν στο 19,27%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter. Το 2014, ως την ίδια ώρα είχε ψηφίσει περίπου το 15,70%.Στην Ουγγαρία το 17,2% είχε ψηφίσει μέχρι τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα σε σχέση με 11,5% πριν από μια πενταετία. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Ρουμανία, όπου μέχρι την μια το μεσημέρι τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 19,7% σε σχέση με 12,4% το 2014. Σλοβάκοι εκλογικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές θα ανέλθει σε περίπου 20%, το οποίο, παρότι χαμηλό, είναι υψηλότερο από το 13% του 2014. Το ποσοστό συμμετοχής ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια Κροάτες ψηφοφόρους βρισκόταν στο 9,9% στις 11:30 τοπική ώρα, κατά 2% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2014. Μια μικρή άνοδος στο ποσοστό συμμετοχής παρατηρήθηκε και στην Κύπρο καθώς στις 3 το μεσημέρι ανερχόταν σε 29% σε σχέση με 28% που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Έκλεισαν οι κάλπες σε Λετονία και Μάλτα, Σλοβακία και Τσεχία
Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν την Πέμπτη από την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία , ακολούθησαν την Παρασκευή η Ιρλανδία και η Τσεχία. Το Σάββατο ψήφισαν για την ΕΕ σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία καθώς και στα Γαλλικά Υπερπόντια Εδάφη. Συνολικά, 427 εκατομμύρια πολίτες αποφασίζουν με τη ψήφο τους για τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Τα πρώτα exit polls
Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Μάλτα φέρεται ότι κατήγαγε την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του στην ιστορία της χώρας μέσω των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ.
Malta: The interesting part about the initial results isn’t included on the charts yet. It’s reported that one of the small right-wing parties was able to pick up a high number of the remaining 7% of the vote. We’ll include the party as soon as we have the numbers. #EP2019 pic.twitter.com/G6KlxTp5qz
— Europe Elects (@EuropeElects) May 26, 2019
Το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε περίπου 55% των ψήφων–σχεδόν 48.000 περισσότερες ψήφους από το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα, το οποίο φέρεται να συγκέντρωσε 37% σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε ο ίδιος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVM σήμερα.»Είναι μια ψήφος εναντίον όσων σκέφτονται αρνητικά. Εϊναι μια ψήφος εναντίον εκείνων που κάνουν τον κόσμο να φοβάται για ανύπαρκτα προβλήματα», είπε ο Μουσκάτ.
Γερμανία
Έκκληση προς τους Γερμανούς να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών απηύθυνε και σήμερα ο Πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ.Ανάλογη έκκληση απηύθυνε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, οποίος τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθεί το λάθος με το δημοψήφισμα για το Brexit στην Βρετανία, όταν με ισχνή πλειοψηφία οι Βρετανοί αποφάσισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Άνγκελα Μέρκελ, οραματίζεται την προαναγγελθείσα αποχώρησή της από την εξουσία, οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της στο συνασπισμό, παραπαίουν στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες συγκλίνουν πως η ακροδεξιά AfD θα επαναλάβει την ισχυρή επίδοση που είχε στις εθνικές εκλογές του 2017.
Γαλλία
Το ποσοστό συμμετοχής στις 1200 τοπική ώρα ήταν 19,26%, υψηλότερο σε σχέση με το 2014, που βρισκόταν στο 15,70% και με το 2009 στο 14,81%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.Οι εκλογές χαρακτηρίζονται δημοψήφισμα για τα δύο πρώτα χρόνια στην εξουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το στοίχημα του να ηγηθεί η Γαλλία της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης.
In France, Le Pen’s National Rally remains in the lead in voting intentions.https://t.co/rqlzzOX5pm
— EURACTIV (@EURACTIV) May 24, 2019
Αν το κόμμα του έρθει δεύτερο μετά τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα. Το 2014 η Μαρίν Λεπέν ήταν πρώτη με περίπου 25%.
Κύπρος: Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων
Συνολικά 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, στην Κύπρο, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται το ειδικό εκλογικό κέντρο για τους Τουρκοκύπριους στη Λευκωσία. @AnastasiadesCY #αυτήτηφοράψηφίζω #EUelections2019 pic.twitter.com/VCkBpKbelX
— EP in Cyprus (@EP_CYPRUS) May 26, 2019
Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Από αυτούς, οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί.
Ιταλία
Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές βρίσκει αντιμέτωπους τους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού. Η ακροδεξιά Λέγκα υπό τον Ματέο Σαλβίνι στοιχηματίζει σε πανευρωπαϊκή άνοδο των λαϊκιστών, ενώ η υποψηφιότητα του Κάγιο Τζούλιο Τσέζαρε Μουσολίνι, δισέγγονου του ιδρυτή του φασιστικού κινήματος έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση. Η προσωπικότητα που απειλεί τα πρωτεία του Σαλβίνι δεν είναι η Γαλλίδα σύμμαχός του Μαρί Λεπέν. Ο νέος «αστέρας», που ενδέχεται να γεννηθεί από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ακούει στο όνομα Νάιτζελ Φάρατζ, ιδίως εάν επιβεβαιώσει και στην κάλπη τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που του πιστώνουν ένα ποσοστό άνω του 30%.
Ουγγαρία
Την ελπίδα ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη εξέφρασε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε δημοσιογράφους, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Απορρίπτουμε τη μετανάστευση και θα θέλαμε να δούμε ηγέτες σε θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίπτουν τη μετανάστευση, που θα ήθελαν να τη σταματήσουν και όχι να τη διαχειριστούν», τόνισε. Αρνήθηκε, προς το παρόν να δηλώσει εάν μετά τις εκλογές θα συνταχθεί με τη νέα συμμαχία κομμάτων του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Οι κάλπες στην Ουγγαρία κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας.
Αυστρία
Ως «τεστ» για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, θεωρούνται οι σημερινές Ευρωεκλογές στην Αυστρία, οι οποίες βρίσκονται υπό τη σκιά της αποκαλούμενης «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται από τις 9:00 ώρα Ελλάδας που άνοιξαν τα 10.120 εκλογικά κέντρα στη χώρα (και θα κλείσουν στις 18:00 ώρα Ελλάδας) για να εκλέξουν τους 18 Αυστριακούς ευρωβουλευτές από τους υποψηφίους συνολικά επτά κομμάτων, και την ιδιαίτερη καινοτομία, μία Ελληνίδα, η Κατερίνα Αναστασίου, να είναι επικεφαλής των υποψηφίων ενός κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας.
Κατερίνα Αναστασίου: Μια Ελληνίδα επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου στην Αυστρία https://t.co/PQMQys2xB3 pic.twitter.com/yavabZV2TI
— hephaestuswien (@hephaestuswien) May 2, 2019
Βρετανία: Ψήφισαν οι Έλληνες
Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες όπου οι πολίτες ψήφισαν, την Πέμπτη, με το νέο Κόμμα του Μπρέξιτ να αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα από έξιτ πολ. Η προσοχή ούτως ή άλλως ήταν στραμμένη στην παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλες τις χώρες.
Αύξηση των εγγεγραμμένων Ελλήνων ψηφοφόρων της Βρετανίας που ψήφισαν για τις ευρωεκλογές της Ελλάδας παρατηρήθηκε στην φετινή εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, στα δύο εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο προξενικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Από τους 1.404 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 1.002, ενώ αντίστοιχα στις ευρωεκλογές του 2014 οι εγγεγραμμένοι ήταν 629 και είχαν ψηφίσει οι 471. Τα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπου η διαλογή και καταμέτρησή τους θα γίνει από το εφετείο. Η ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου δέχθηκε με πρωτόκολλο παραλαβής – όπως προβλέπει σχετικά η εγκύκλιος – ψηφοδέλτια από 24 κόμματα, ενώ την διαδικασία επέβλεψε ένας επόπτης και δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι, που ορίστηκαν από την Ελλάδα. Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες όπου οι πολίτες ψήφισαν, την Πέμπτη, με το νέο Κόμμα του Μπρέξιτ να αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα από έξιτ πολ. Η προσοχή ούτως ή άλλως ήταν στραμμένη στην παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλες τις χώρες.
Βέλγιο
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας), με την ψηφοφορία να ολοκληρώνεται στις 14.00 εκεί όπου διεξάγεται με συμβατικό τρόπο και στις 16.00 σε περιοχές όπου γίνεται με ηλεκτρονικά συστήματα. Η ψήφος είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο.
Το Βέλγιο κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση τους τελευταίους πέντε μήνες, ύστερα από την κατάρρευση του κεντροδεξιού συνασπισμού τον Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί που προέρχονταν από τη Νεοφλαμανδική Συμμαχία (N-VA, φλαμανδοί εθνικιστές) παραιτήθηκαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω μιας σοβαρής διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καλές επιδόσεις αναμένεται να έχει και πάλι το κόμμα N-VA ενώ ενισχυμένο προβλέπεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang. Καλές επιδόσεις προβλέπεται να έχουν και οι Πράσινοι, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ολλανδία
Στην Ολλανδία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξασφάλισαν το 70% των ψήφων, ποσοστό τρεις μονάδες υψηλότερο από ό,τι το 2014, ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα του Τιερί Μποντέ έμεινε τέταρτο εξασφαλίζοντας το 11% των ψήφων.
Η συμμετοχή στην Ολλανδία ήταν μόλις 41%, πάντως ήταν αυξημένη, αυξάνοντας τις ελπίδες στις Βρυξέλλες ότι θα αντιστραφεί η τάση των τελευταίων 40 ετών, αυτή της αύξησης της αποχής, βέλος στη φαρέτρα επικριτών της ΕΕ οι οποίοι στηλιτεύουν το «δημοκρατικό έλλειμμα» που υπονομεύει τη νομιμοποίηση του νομοθετικού και του κανονιστικού έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιρλανδία
Το έξιτ πολ στη γενικά φιλοευρωπαϊκή Ιρλανδία υπέδειξε ότι ίσως να επίκειται ένα «Πράσινο κύμα»: σε όλη την ΕΕ, η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και για το περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τους φιλοευρωπαίους οικολόγους, κάτι πάντως που μπορεί να σημάνει αυστηρότερους περιορισμούς για τη βιομηχανία και αυστηρότερους όρους για εμπορικούς εταίρους της.
Ισπανία
Οι ευρωεκλογές διεξάγονται την ίδια ημέρα με τις τοπικές και τις περιφερειακές εκλογές, ενώ εκκρεμούν οι συνομιλίες για νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου. Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία και προσδοκούν σε καλό αποτέλεσμα που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους θέση. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές ελπίζουν ότι θα διεκδικήσουν ένα από τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα στην ΕΕ.
Δανία
Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι στις ευρωεκλογές ψήφισε τον γιο του Μπέργκουρ. Ο 29χρονος Μπέργκουρ Λόκε Ράσμουσεν είναι υποψήφιος με το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα του οποίου ηγείται ο πατέρας του. Οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται ότι θα καταλάβουν τρεις από τις 13 έδρες της Δανίας στο νέο ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή συν μια σε σχέση με το 2014.
«Είναι μυστική η ψήφος αλλά θεωρώ ότι θα γινόταν φασαρία στο σπίτι αν ο Μπέργκουρ δεν έπαιρνε πέντε ψήφους από αυτό το εκλογικό κέντρο», είπε χαμογελώντας ο Ράσμουσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας TV2 αφού ψήφισε μαζί με άλλα μέλη της οικογενείας του στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη.
Τι θα ακολουθήσει;
Αρκετοί περιμένουν ότι οι τριβές θα αρχίσουν από την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αψηφήσει την απαίτηση του ΕΚ να είναι κάποιος από τους ηγέτες των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων αυτός που θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν. Η διαπραγμάτευση, θα κρατήσει εβδομάδες τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τόσο μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.
28 Μαΐου: Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής προκειμένου να ξεκινήσουν τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.
29 Μαΐου: Τα μέλη της παραδοσιακά μεγαλύτερης ομάδας, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντώνται στις Βρυξέλλες.
11 Ιουνίου: Οι Σοσιαλιστές βουλευτές συναντώνται στις Βρυξέλλες.
20-21 Ιουνίου: Οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον διορισμό των πλέον υψηλόβαθμών Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.
Ιη Ιουλίου: Ολοκληρώνεται η όγδοη θητεία του Κοινοβουλίου.
2 Ιουλίου: Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτείται σε Σώμα και εκλέγει τον πρόεδρό του.
15-18 Ιουλίου: Η δεύτερη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής που θα προτείνουν τα κράτη-μέλη.
Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν για τους υποψηφίους των κρατών μελών για τη νέα Επιτροπή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει έναν Επίτροπο. Η τελική σύνθεση της Επιτροπής, περιλαμβανομένου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.
31 Οκτωβρίου: Η τελευταία ημέρα της θητείας της Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια ημέρα, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.
30 Νοεμβρίου: Λήγει η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο/η διάδοχός του αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.
«Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γερμανία ή ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;»
«Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, και οι δύο θέσεις δεν θα πάνε σε Γερμανούς», προβλέπει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα αλλάξουν πολλές ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις. Μεταξύ άλλων, η θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και αυτή η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δύο Γερμανοί συζητώνται για τις δύο αυτές θέσεις: Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
It’s a busy weekend ahead for @EURACTIV and for Europe. Stay tuned to our live blog for #EUelections2019 developments and updates from @SamuelStolton at the European Parliament on Sunday. https://t.co/w8HKB6MuXt
— EURACTIV Politics (@eaPolitics) May 24, 2019
Ο Αντιπρόεδρος της CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ως ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, ο Βέμπερ πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές δυσκολίες: Πρώτον, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το δεύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ έγκειται στην αντίθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά της αρχής του «κορυφαίου υποψηφίου», που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2014.
Μοιράσου το άρθρο: