Οι δύο οικοδεσπότες, άνοιξαν την αυλαία των εργασιών στο 2ο Ιατρικό Συνέδριοτης ΠΑΕ ΑΕΚ. Η διημερίδα (21 και 22 Μαρτίου) άρχισε στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ με τις ομιλίες του επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Λάκη Νικολάου και του ιατρού Αλκη Καλλιακμάνη.
Προηγήθηκε χαιρετισμός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ, Μηνά Λυσάνδρου ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το πρεστίζ της ΑΕΚ: «Για έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο όπως είναι η ΑΕΚ, διαχρονικά πρωτοπόρο στον τομέα της επαφής με την κοινωνία και την επιστήμη, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζονται επιτυχίες στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως το Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουμε για μια ακόμη χρονιά, με αυξημένη διεθνή συμμετοχή και διπλάσια χρονική διάρκεια.Θα μου επιτρέψετε μια ξεχωριστή αναφορά στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας, τον Λάκη Νικολάου, τον Άλκη Καλλιακμάνη και τους συνεργάτες τους, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και τον χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να μπορέσει και φέτος η ΠΑΕ ΑΕΚ να διοργανώσει με υπερηφάνεια αυτό το υψηλού κύρους Ιατρικό Συνέδριο, το -και προσωπικά- αναμένω με τεράστιο ενδιαφέρον και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός».
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗ
Θέμα της διημερίδας είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό, που σε βάθος χρόνου από «κατάρα» έγινε αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Εξακολουθεί βέβαια να συνεπάγεται μακρύ διάστημα αποχής, όμως η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης.Ο Λάκης Νικολάου τόνισε στην ομιλία του:«Πέρσι είχαμε ασχοληθεί με τις θλάσεις μυών, φέτος σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί ως βεντάλια και είναι ο κυριότερος σταθεροποιητής του γόνατος. Θα προσπαθήσουμε να τον αναλύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το 45% των τραυματισμών στο γόνατο αφορά είτε τους μηνίσκους, είτε τον χιαστό. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 250.000 άτομα χειρουργούνται στον χιαστό. Και στον κόσμο συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο. Το 1975 που πήρα το πτυχίο που, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ μου ζήτησε να αναλάβω την φροντίδα της ομάδας. Ο κύριος Πανταζής άρχισε να καταγράφει σε ένα τεφτέρι καθημερινά ό,τι συνέβαινε στην ομάδα. Και αποφασίσαμε λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας ότι τότε δεν υπήρχαν στατιστικά, να τα δημοσιεύσουμε. Το ¼ των τραυματισμών στο γόνατο αφορούσε τον χιαστό. Οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν τόσο ευτυχείς για την ομάδα μας. Βλέπουμε στην φωτογραφία τους δικούς μας ποδοσφαιριστές που υπέστησαν ρήξη χιαστού. Βέβαια, αυτό συνέβαινε και τα παλιά χρόνια. Ο Ρονάλντο σταμάτησε την καριέρα του από υποτροπή στο χειρουργημένο του γόνατο. Θα σας αφήσω με την πικρή γεύση αυτής της φωτογραφίας (σ.σ. του τραυματισμού του Ρονάλντο), γιατί ο σκοπός της διημερίδας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούσε στο κομμάτι της αποκατάστασης».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αλκης Καλλιακμάνης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:«Μέσα από αυτό το συνέδριο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε δύο αρχές. Το πρώτο είναι να φροντίσετε να μάθετε, αλλά και να μας μάθετε πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση είναι μια, είναι παγκόσμια και είναι δύναμη. Το άλλο που θέλω να σας προτρέψω είναι να κάνετε σχέσεις μεταξύ σας. Κάντε φιλίες, ανταλλάξτε απόψεις, γιατί εξ ορισμού η αθλητριατρική αυτό που κάνει είναι να ενώνει και όχι να χωρίζει. Η ιδέα για αυτό το συνέδριο δεν είναι δική μας. Την έχουμε δανειστεί από ένα τεράστιο κλαμπ (σ.σ. Μπαρτσελόνα). Αυτό που ήταν δικό μου, ήταν το όνειρο να καταφέρουμε να κάνει και η ΑΕΚ κάτι αντίστοιχο. Είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Όπως κάθε νέο, στην αρχή χλευάστηκε, στη συνέχεια πολεμήθηκε, αλλά στο τέλος αγκαλιάστηκε. Πρώτα από τον κ. Λάκη Νικολάου, που είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, μετά από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που ηγείται της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και τους ανθρώπους της ομάδας. Όμως, τίποτα από όσα θα δείτε αυτές τις δύο μέρες δεν θα γινόταν αν απλά παιδιά της ΑΕΚ, μαζί με τη δύσκολη καθημερινότητά τους, δεν έβαζαν το μεράκι τους για να δουλέψουν για αυτή τη διοργάνωση. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν αυτός ο τραυματισμός, η ρήξη πρόσθιου χιαστού, είναι ένας εφιάλτης για τον ποδοσφαιριστή. Η απάντηση που θέλει να δώσει αυτή η διημερίδα, είναι ότι δεν πρέπει να είναι εφιάλτης».
Λόπες και Καραγκούνης για τους τραυματισμούς που τους σημάδεψαν
Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του 2ου Ιατρικού Συνεδρίου της ΠΑΕ ΑΕΚ, ήταν οι ομιλίες ποδοσφαιριστών που έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμό στον χιαστό. Άλλωστε, αυτό αποτελεί το βασικό θέμα της διημερίδας που διεξάγεται στην κατάμεστη αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ.
Ο Θανάσης Καραγκούνης της Λαμίας βίωσε δύο φορές στην καριέρα του τον πολύ σοβαρό τραυματισμό:
«Το 2014 πήρα μεταγραφή από τον Ατρόμητο στην Τσβόλε. Η προσαρμογή μου ήταν δύσκολη στην αρχή, γιατί η ομάδα αγωνίζεται σε συνθετικό χλοοτάπητα. Αλλά προσαρμόστηκα, όλα πήγαιναν καλά, πήραμε το κύπελλο, το σούπερ καπ, πίστευα ότι ήμουν στα καλύτερά μου. Όμως, τον Νοέμβριο σε μια προπόνηση «κόλλησε» το γόνατό μου και άκουσα ένα «κρακ». Ήταν ένα διάστημα που με πήρε από κάτω. Ζήτησα από την Τσβόλε να μου επιτρέψει να έρθω στην Ελλάδα για το χειρουργείο ή να επιλέξω άλλο γιατρό, αλλά δεν με άφησαν. Μου ζήτησαν να χειρουργηθώ στο νοσοκομείο του Τσβόλε. Ήμουν καινούργιος στην Ολλανδία και δεν ήθελα να φέρω αντίρρηση. Μπήκα στο χειρουργείο, βγήκα και η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο καιρό δεν πονούσα τόσο. Η αποκατάστασή μου έγινε στο κέντρο αποκατάστασης της Εθνικής Ολλανδίας, που ήταν καταπληκτικό, και στην αποκατάσταση όλα πήγαν καλά. Φτάσαμε στον Ιούνιο του 2015 και από το κέντρο αποκατάστασης μου είπαν τις μισές μέρες να κάνω προπονήσεις και τις άλλες μισές να κάνω στο κέντρο. Σε μια από τις τελευταίες μέρες, σε μια προπόνηση, άκουσα το ίδιο «κρακ». Κατάλαβα αμέσως τι έπαθα. Έπαθα υποτροπή. Δεν ήθελα να βλέπω κανέναν. Δεν ήθελα να μιλάω ούτε στη μάνα μου και τον πατέρα μου. Έπεσα σε κατάθλιψη. Μπήκα στο χειρουργείο τον Αύγουστο και αποφάσισα εκείνη τη σεζόν να την αφιερώσω όλη στην αποκατάστασή μου. Κάθε μέρα έκανα 200 χιλιόμετρα για να κάνω αποκατάσταση. Πήγαν όλα καλά. Δεν το έβαλα κάτω. Μέχρι που ξανά τον Νοέμβριο της επόμενης σεζόν, κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτή τη φορά, άκουσα ένα «κλακ» και έπεσα κάτω. Το γόνατό μου «κλείδωσε». Τους επόμενους τρεις μήνες έκανα προπονήσεις και το γόνατό μου κολλούσε. Από την ομάδα μου έλεγαν ότι είναι ψυχολογικό, να πάω σε ψυχολόγο. Πήγα. Αλλά το πρόβλημα συνέχιζε. Πήγα ξανά στον γιατρό που με χειρούργησε και του ζήτησα να μου κάνει αρθροσκόπηση να δούμε. Τελικά είχα πρόβλημα στον μηνίσκο. Τότε κατάλαβα πως ό,τι έκανα θα το έκανα μόνος μου. Δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανέναν. Πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα, να παίζω ξανά σε γρασίδι και να ξεκινήσω από την αρχή. Τώρα δεν έχω καμία ενόχληση, νιώθω καλύτερα από ποτέ».
Ο Ελντερ Λόπες της ΑΕΚ, είναι απών από τον περασμένο Οκτώβριο και μετράει αντίστροφα τις ημέρες για την επιστροφή του. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να αγωνιστεί μέσα στον Απρίλιο.
«Ήταν ένα παιχνίδι στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, όταν στην προσπάθειά μου να κόψω τη μπάλα άκουσα ένα «κρακ». Δεν είχα αισθανθεί κάτι παρόμοιο στην καριέρα μου, οπότε κατάλαβα αμέσως ότι ήταν κάτι πολύ σοβαρό. Ψυχολογικά αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Πολλά πράγματα περνάνε από το μυαλό εκείνη τη στιγμή. Το πρώτο που σκέφτεσαι είναι αν θα μπορέσω να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Και αν μπορέσω, αν θα έρθω ξανά στο ίδιο επίπεδο. Αλλά στη συνέχεια, με τη στήριξη της οικογένειάς μου, των συμπαικτών μου, του σταφ και του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα τα θεωρώ όλα αυτά περασμένα. Ήταν εύκολη απόφαση για εμένα να επιλέξω να χειρουργηθώ στην Ελλάδα, από το ιατρικό τιμ της ομάδας, γιατί έβλεπα συμπαίκτες μου που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, όπως ο Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος, ότι είχαν επιστρέψει σε πολύ καλή κατάσταση. Αποφάσισα να με χειρουργήσει ο κ. Νικολάου, που θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ. Όλα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Πέρσι είχαμε μια φανταστική χρονιά με την ομάδα, φέτος ξεκινήσαμε καλά, μπήκαμε στους ομίλους του Champions League, αλλά έπειτα είχαμε μια όχι καλή περίοδο. Εγώ τώρα αισθάνομαι ένα βήμα πριν από την επιστροφή μου και έχω όλη τη διάθεση να βοηθήσω την ομάδα στο διάστημα που απομένει για να πετύχει τους στόχους της. Αισθάνομαι τυχερός που όλα πήγαν καλά».
Σημαντική είναι και η παρουσία του Μαρκο Βουγιαμόζ, επικεφαλής της επιτροπής αντιντόπινγκ και της ιατρικής επιτροπής της UEFA. Η ΠΑΕ ΑΕΚ τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του μέσω του διευθυντή επικοινωνίας Ανδρέα Δηματου και εκείνος, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες στον Αλκη Καλλιακμάνη και την Αγγελική Αρκαδη για τη συμμετοχή του στη διημερίδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολιτική καταπολέμησης του ντόπινγκ της UEFA και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των ποδοσφαιριστών για αυτά τα θέματα από τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων τους.
* Το μεσημέρι, ανάμεσα στις δύο προπονήσεις της ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ έδωσε το «παρών» στο συνέδριο μαζί με τους συνεργάτες του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άνοιξε το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο