Την άποψη ότι τα προβλήματα του ποδοσφαίρου δεν θα λυθούν με την, αποκλειστικά και μόνο, «αριθμητική» αναδιάρθρωση, εξέφρασε ο Άρης Πιαλόγλου.
Μιλώντας στην ΕΡΑσπορ 101,8 ο πρόεδρος της Ξάνθης, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το αν υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ως την ερχόμενη Παρασκευή που λήγει η προθεσμία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για να υπάρξουν οι σχετικές παρατηρήσεις από την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ στην τροπολογία που έστειλε, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μιλήσει τόσο για το θέμα της βίας στα γήπεδα που παραμένει άλυτο από την εποχή που ασχολείται ο ίδιος με το ποδόσφαιρο (1988), αλλά και για την αποχή που αποφάσισαν οι οργανωμένοι της ομάδας, επειδή δόθηκαν τέσσερις χιλιάδες εισιτήρια στον ΠΑΟΚ για το κυριακάτικο παιχνίδι.
Μεταξύ άλλων ο Άρης Πιαλόγλου μίλησε:
Για την αναδιάρθρωση:«Αν το πάρουμε σαν ένα ξερό νούμερο, αν στη Σούπερ Λίγκα θα είναι 14 ή 16 ομάδες, δεν αξίζει τον κόπο να το συζητάμε. Σίγουρα εμείς έχουμε ένα συμβόλαιο με την ΕΡΤ που λέει ότι θα συμμετάσχουμε και τη νέα σεζόν και τόσο η πρόθεση, όσο και η διάθεσή μας να είναι να γίνει με 14 ομάδες. Σεβόμαστε και την κίνηση του κυρίου υπουργού το καλοκαίρι να βρεθεί τηλεοπτική στέγη. Και δεν το θεωρούμε επαιτεία, γιατί κάπως έτσι έχει βγει προς τα έξω, αφού πρόκειται για εμπορική πράξη, από την οποία έχουν κερδίσει και τα δύο μέρη. Προχωράμε σε αυτή τη βάση. Αν το πάρουμε σαν σκέτο νούμερο, θα ξεκινήσει με 14 ομάδες».
Για τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή: «Συγκεκριμένη θέση όλων των ΠΑΕ είναι να γίνει αναδιάρθρωση και όχι πόσοι θα συμμετέχουν. Πώς θα δημιουργηθεί η Σούπερ Λίγκα 2, ποιοι θα συμμετέχουν, πώς θα υπάρχει η Football League, τι θα γίνουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής που φέτος παίζουν σε πρωτάθλημα οκτώ ομίλων. Πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά σε όλη την αναδιάρθρωση του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια συγκεκριμένη τροπολογία που θα ρυθμίζει όλα τα παραπάνω».
Για το γεγονός ότι η τροπολογία έχει ήδη σταλεί στην ΕΠΟ: «Απ’ ότι μας έχουν ενημερώσει έχει σταλεί η τροπολογία. Εμείς δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας. Η ΕΠΟ είναι η αρχή του ποδοσφαίρου, αλλά είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους και κυρίως τις ΠΑΕ που θα καθίσουμε να δούμε τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν. Μιλάμε για μια απόφαση που έχει παρθεί τον Αύγουστο, έχουν περάσει οκτώ μήνες, το πρωτάθλημα τελειώνει σε 40 μέρες και θα πρόκειται για μια απόφαση της τελευταίας στιγμής. Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε κι έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς πάντα προσπαθούμε την τελευταία στιγμή είτε να πληρώσουμε τους φόρους μας, είτε να αλλάξουμε τα νομοσχέδια, είτε να ρυθμίσουμε τα χρέη, τα πάντα».
Για το αν προβλέπεται ενημέρωση των ΠΑΕ:«Λογικά, όταν υπάρχει ένα πρωτάθλημα που διοργανώνει η Σούπερ Λίγκα πρέπει να το πάρουμε κι εμείς στα χέρια μας. Πρέπει να γίνει μια διαβούλευση. Δεν νομίζω ότι η πρόθεση του υπουργού είναι να περάσει η τροπολογία χωρίς να γίνει κουβέντα».
Για το αν προλαβαίνουν χρονικά να γίνουν όλα αυτά:«Το dead line είναι ότι την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να επιστραφεί από την ΕΠΟ. Τι να σας πω τώρα; Καταλαβαίνετε ότι ήδη έφυγε το Σαββατοκύριακο, υπάρχει μια αγωνιστική αρκετά κρίσιμη για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, αφού τις τελευταίες πέντε κρίνονται πολλά. Άρα είναι πολύ στενά τα περιθώρια».
Για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό:«Είθισται και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνεται, μια συνάντηση δηλαδή με τον πρωθυπουργό για να γίνει η ίδια συζήτηση που θα γινόταν με τον κ. Βασιλειάδη. Μέσω αυτού θα γινόταν η συνάντηση. Είναι στις προθέσεις μας γιατί το ποδόσφαιρο, άσχετα αν έχει απαξιωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες. Είναι ένα προϊόν που δίνει πολλά χρήματα και αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην οικονομία. Και δεν πηγαίνεις στον πρωθυπουργό σαν διαιτησία ανάμεσα σε υφυπουργό και Λίγκα. Δεν το θέσαμε έτσι σε καμία περίπτωση».
Για το τι θα πουν αν τελικά γίνει η συνάντηση:«Δεν θα είναι μόνο η αναδιάρθρωση και πόσοι θα πέσουν. Είναι θέμα για όλο το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο δεν έχει απαξιωθεί μόνο από συμπεριφορές των ΠΑΕ, αλλά από πολλά πράγματα. Το ποιος φταίει είναι μεγάλο ζήτημα που απασχολεί χρόνια και δεν έχει βρεθεί λύση. Γι αυτό λέμε ότι αν καθίσουμε όλοι μαζί, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα και από σημαντικά ζητήματα».
Για τη βία:«Εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν θα ήθελα να πω ότι μαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια, αλλά το θέμα ανήκει στις ομάδες που έχουν πολύ περισσότερο λαό κι όχι στις μικρομεσαίες. Γενικά, πάντως, πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, αλλά είναι πολλοί παράγοντες που συντελούν σε αυτό. Το πιο απλό χωρίς να είναι και το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα είναι μόνη χώρα που έχει τόσο οπαδικό Τύπο κι αυτό το έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Δεν είναι ο βασικός παράγοντας, αλλά συμμετέχει σε ένα ποσοστό στη δημιουργία. Σίγουρα οι ΠΑΕ μπορούν να βοηθήσουν και έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν σε μια πραγματική επανεκκίνηση του αθλήματος. Όμως, έχει χαθεί χρόνος και είναι ευθύνη όλων».
Για τη συμμετοχή της κοινωνίας της Ξάνθης:«Είναι ιδιαίτερο φαινόμενο σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Ξάνθη. Πράγματι αγαπούν την ομάδα, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ωστόσο η συμμετοχή των φιλάθλων στους αγώνες είναι πολύ μικρή. Και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο παράγοντες όπως η συνεχής παρουσία της επί τριάντα χρόνια στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, η έξοδος στην Ευρώπη τέσσερις φορές, οι χρονιές που έφτασε στα πρόθυρα υποβιβασμού που έχουν φέρει κορεσμό. Όμως η συμμετοχή του κόσμου στα αγωνιστικά δρώμενα πολύ μικρή, σε αντίθεση με το ότι τη Δευτέρα το πρωί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το βασικό θέμα συζήτησης σε όλη την πόλη είναι το τι έκανε η ομάδα. Το θετικό, βέβαια, είναι ότι δεν έχει γίνει ποτέ και κανένα επεισόδιο σε εντός έδρας παιχνίδι, οπότε δεν είναι αυτός ο λόγος. Υπάρχει ένα καινούριο γήπεδο, με εγκαταστάσεις, με θέσεις πάρκινγκ που ο καθένας μπορεί να φέρει την οικογένειά του. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι το παράπονό μας».
Για το θέμα που έχει προκύψει με τα εισιτήρια του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ και την αποχή των οργανωμένων:«Ήταν κοινή απόφαση της Ξάνθης, του ΠΑΟΚ, της αστυνομίας, της ΔΕΑΒ, όλων… Ζήτησε εισιτήρια και τα πήρε. Επειδή έχουμε ζήσει προηγούμενες καταστάσεις, πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή απόφαση. Αν μια ομάδα έχει τη δυνατότητα μετακίνησης τέτοιου αριθμού φιλάθλων, το να της δώσεις μόνο το πέταλο θα δημιουργούσε προβλήματα. Το ζήσαμε και πέρσι και πρόπερσι. Δίνεις εισιτήρια μόνο στη θύρα φιλοξενούμενων, αλλά έρχονται περισσότεροι και δημιουργούν προβλήματα και έξω από το γήπεδο και προσπαθούν να μπουν χωρίς εισιτήριο με γνωστά επακόλουθα. Θεωρώ ότι ήταν η ενδεδειγμένη λύση τη δεδομένη στιγμή, αφού ο ΠΑΟΚ είναι κοντά στην Ξάνθη και μπορεί να μετακινήσει περισσότερο κόσμο, ενώ είναι πρώτος στη βαθμολογία κι όλοι οι φίλαθλοί του ευελπιστούν ότι θα είναι ο πρωταθλητής».
ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
Άρης Πιαλόγλου στην ΕΡΑσπορ: «Τα περιθώρια για την αναδιάρθρωση στενεύουν» (audio)
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο