Η Ρωσία κάνει λόγο περί ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Δευτέρα (09/12/2024) με θέμα την κατάσταση στη Συρία
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο έκπτωτος πρόεδρος της Συρίας, βρίσκεται πλέον στη Μόσχα, έχοντας λάβει άσυλο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πηγή του Κρεμλίνου που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του κατέφυγαν στη Ρωσία «για ανθρωπιστικούς λόγους» εν μέσω της κατάρρευσης του καθεστώτος του στη Δαμασκό.
Η πτώση του Άσαντ και οι εξελίξεις στη Συρία Η ανατροπή του Άσαντ σημειώθηκε μετά από επίθεση-αστραπή ομάδων ανταρτών, υπό την ηγεσία ριζοσπαστών ισλαμιστών. Οι αντάρτες εισέβαλαν στη Δαμασκό, ενώ ο ίδιος ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα λίγες ώρες πριν οι δυνάμεις των HTS (Hayat Tahrir al-Sham) εισέλθουν στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της προσωπικής του ασφάλειας διέφυγαν λίγο μετά την αποχώρησή του από το αεροδρόμιο της Δαμασκού.
Από τις 27 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η επίθεση των ανταρτών, οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 900 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται 392 αντάρτες, 380 μέλη των δυνάμεων του Άσαντ και 138 άμαχοι. Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές.
Η Ρωσία ζητά επείγουσες διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ Η Ρωσία, που υπήρξε ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ για περισσότερο από μια δεκαετία, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. «Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι. Η Μόσχα επιμένει ότι η επίλυση της κρίσης πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Διεθνείς αντιδράσεις: Ουκρανία και Ιταλία για την πτώση του Άσαντ Η Ουκρανία χαιρέτισε την πτώση του Άσαντ, κάνοντας αιχμηρές δηλώσεις για τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε: «Ο Άσαντ έπεσε. Έτσι καταλήγουν πάντα οι δικτάτορες που στηρίζονται στον Πούτιν. Η ιστορία δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πάντα προδίδει εκείνους που τον εμπιστεύονται». Παράλληλα, το Κίεβο εξέφρασε την ελπίδα για αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία στο μέλλον.
Από την πλευρά της, η Ιταλία χαρακτήρισε την πτώση του Άσαντ «πολιτική ήττα» για τη Ρωσία. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι στρατηγικοί περιορισμοί της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία συνέβαλαν στην επιτάχυνση της πτώσης του καθεστώτος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ιταλίας να διασφαλίσει την ασφάλεια της πρεσβείας της στη Δαμασκό και των χριστιανικών μειονοτήτων στη Συρία.
Πολιτική αναδιάταξη στη Μεσόγειο Η ανατροπή του Άσαντ δημιουργεί νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Για τη Ρωσία, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα, καθώς χάνει τον βασικό της σύμμαχο στην περιοχή και κινδυνεύει να περιοριστεί η γεωπολιτική της επιρροή. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή διπλωματία και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αναμένονται να επηρεάσουν δραστικά την πορεία της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής.