Τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων επιδιώκει η χώρα μας, προχωρώντας με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις στην εμβάθυνση της συνεργασίας με χώρες – «κλειδιά» στην περιοχή.
Η Ελλάδα, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν άξονα ασφαλείας απέναντι στις νέο-οθωμανικές βλέψεις του τουρκικού καθεστώτος στα Βαλκάνια. Έχοντας τον πιο ισχυρό, αλλά και πιο ποιοτικό στρατό σε ολόκληρη τη Χερσόνησο, η Αθήνα ενδυναμώνει σταθερά και αποφασιστικά ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως χώρα που εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία σε αυτή τη νευραλγική περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου.
Παράλληλα, με την Τουρκία εδώ και χρόνια να δημιουργεί θύλακες σε χώρες με βαθύ μουσουλμανικό στοιχείο, η Ελλάδα επιχειρεί να μπει «σφήνα» στα σχέδιά της αποτρέποντας τη διείσδυση και την ενσωμάτωση στη σφαίρα επιρροής της.
Η οικονομική κρίση ωστόσο στην Τουρκία, έχει επηρεάσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της γείτονος, με την Ελλάδα να «εκμεταλλεύεται» αυτό το κενό ενισχύοντας την συνεργασία με χώρες όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου να γίνεται δεκτός με όλες τις τιμές από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας, επιβεβαιώνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έρχονται όλο και πιο κοντά, με τη Σερβία να επιδιώκει όλο και πιο συχνά τη συνεκπαίδευση με τον έμπειρο ελληνικό Στρατό. Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο, οι Σέρβοι κομάντος είχαν δώσει το «παρών στην άσκηση «Orion 21», μαζί με τις SOF από ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο