Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει με άτακτο Brexit από την ΕΕ στις 12 Απριλίου, παρότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναβολή έως τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία την οποία έχουν δικαίωμα να επιχειρήσουν να αλλάξουν οι Βρετανοί βουλευτές.
«Το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επιθυμεί μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Δεν το επιθυμούμε, είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ο Μοσκοβισί.
Pierre Moscovici is optimistic UK will leave EU with a deal #PierreMoscovici #EU #Brexit #Politics #TheresaMay – https://t.co/aInJQf0nGD pic.twitter.com/uXs1D0BNAT
— LondonLovesBusiness (@LondonLovesBiz) April 8, 2019
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ασκήσει πιέσεις στην βρετανίδα πρωθυπουργό να επιδιώξει συμφωνία με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θα μπλοκάρει νέα καθυστέρηση του Brexit, αν η Τερέζα Μέι δεν παρουσιάσει “ξεκάθαρο” και “αξιόπιστο” σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η κ. Μέι τελεί υπό πίεση να βρει μια συμφωνία πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης.
Αν, όπως αναμένεται, το νομοσχέδιο επικυρωθεί οριστικά και από τη Βουλή των Κοινοτήτων απόψε, τότε αύριο η Πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει στους βουλευτές την πρότασή της για την παράταση του Άρθρου 50.
Βρετανία: Σε χαμηλό 15ετίας η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα
Οι Bρετανοί ψηφοφόροι θέλουν ισχυρό ηγέτη, ο οποίος να προτίθεται να σπάσει τους κανόνες και να πιέσει για ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις καθώς η κρίση του Brexit που μετρά τρία χρόνια έχει οδηγήσει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε χαμηλό 15ετίας.
Δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της Hansard Society διαπίστωσε ότι το 54% των ψηφοφόρων θέλει ισχυρό ηγέτη, έτοιμο να σπάσει τους κανόνες, ενώ το 72% απάντησε ότι το σύστημα έχει ανάγκη από «αρκετή» ή «μεγάλη» βελτίωση.
Προκύπτει παράλληλα τάση «αμφισβήτησης των βασικών αρχών της δημοκρατίας», καθώς οι ερωτηθέντες έδειξαν ανοιχτοί στην ιδέα των αυταρχικών ηγετών που θα αγνοούν το κοινοβούλιο, επισημαίνει η ρετανική εφημερίδα Guardian.
UK poised to embrace authoritarianism, warns Hansard Society https://t.co/54gGWSwx2E
— Guardian news (@guardiannews) April 8, 2019
Μόλις το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των βουλευτών για το Brexit.
Το δημοψήφισμα του 2016 έφερε στο φως ένα διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα θέματα πέραν της συμμετοχής της ΕΕ και προκάλεσε έναν έντονο διάλογο για ζητήματα που κυμαίνονται από την απόσχιση και την μετανάστευση ως τον καπιταλισμό, την αυτοκρατορία και του τι σημαίνει να είναι κάποιος Βρετανός, αναφέρεται ως συμπέρασμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ της 30ης Νοεμβρίου και της 12ης Δεκεμβρίου από την Ipsos MORI.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μοιράσου το άρθρο: