Αλλαγές στη χορήγηση ασύλου και μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

ÓõíåäñÜéóç ôïõ ÊÕÓÅÁ ôï ÓÜââáôï 31 Áõãïýóôïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Την αύξηση της επιτήρησης των θαλασσιών συνόρων μας σε συνεργασία με τη FRONTEX αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) σε έκτακτη συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, αποφάσισε την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης ασύλου (αλλάζει δηλαδή το θεσμικό πλαισίο) και την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τους πρόσφυγες που κυκλοφορούν παρανόμως.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση νησιών όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Οι δομές φιλοξενίας βρίσκονται στο «κόκκινο» και μόνο στη Μόρια αυτή τη στιγμή είναι 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντάς τον τον πλέον πολυπληθή καταυλισμό στην Ευρώπη

Το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισες τη μεταφορά 1.500 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Επισημάνθηκε ότι είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα το προσφυγικό την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει τις πιέσεις στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για επικείμενο νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία εξαιτίας των γεγονότων στην Ιντλίμπ.

Ολα αυτά προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον φόβο της αύξησης των προσφυγικών ροών

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και του εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.