Α. Ξανθός: 1 εκατ. επισκέψεις σε ΤΟΜΥ μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα

[ad_1]

Ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο επίσκεψης του σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τόνισε ότι, εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται στις ΤΟΜΥ, εδραιώνεται μια νέα κουλτούρα στο Σύστημα Υγείας, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην παρέμβαση στην κοινότητα.
Ο κ. Ξανθός απέδωσε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μη κάλυψη των θέσεων των οικογενειακών γιατρών και στην έλλειψη κτιρίων για τη στέγαση των ΤΟΜΥ.
«Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας. Νομίζω ότι τα μισθολογικά στάνταρντ είναι αξιοπρεπή και προσπαθούμε κυρίως να πείσουμε τους νέους γιατρούς ότι αυτό είναι ένα μοντέλο στο οποίο επενδύει η πολιτεία, έχει προοπτική, έχει βιωσιμότητα. Δεν είναι μια παρέμβαση η οποία θα μείνει μετέωρη μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος. Υπάρχει διασφαλισμένη και ομαλή χρηματοδότηση στη συνέχεια και από εθνικούς πόρους. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη δυσκολία που έχει σχέση με τα κτίρια. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βρούμε δημόσια ει δυνατόν, αλλά αν δεν είναι αυτό δυνατόν ακόμα και ιδιωτικά κτίρια, και να τα διαμορφώσουμε κατάλληλα. Αναγκαστικά πήγαμε σε κάποιες περιπτώσεις σε μια συστέγαση Τοπικών Μονάδων και Κέντρων Υγείας. Προσπαθούμε αυτό να το ξεπεράσουμε, γιατί όντως αυτές οι δομές θέλουμε να είναι αποκεντρωμένες, να είναι αυτό που λέμε πολυϊατρεία της γειτονιάς, να είναι κοντά στον πολίτη να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και κυρίως να έχουν αυτή την εξωστρέφεια που είπαμε και τη φιλοσοφία της παρέμβασης στην κοινότητα».
Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας νέων ΤΟΜΥ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, είπε ότι υπάρχει επανασχεδιασμός της 4ης ΥΠΕ, ότι θα λειτουργήσουν δύο νέες ΤΟΜΥ (στην Τούμπα και στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου) και ότι θα γίνει μεταστέγαση της ΤΟΜΥ που στεγάζεται τώρα στη Μαρτίου σε ένα νέο αυτόνομο κτίριο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαφθορά στο χώρο υγείας, ανάφερε ότι η διαφθορά στο χώρο υγείας και συνολικά στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση είναι ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα στη χώρα, για την αντιμετώπιση του οποίου για πρώτη φορά υπήρξε -όπως είπε- πολιτική βούληση.
«Για πρώτη φορά υπήρξε, κατά την άποψή μου, ισχυρή πολιτική βούληση αυτά τα φαινόμενα, οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις να αντιμετωπιστούν, να υπάρξει διερεύνηση με θεσμικό τρόπο και από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, γιατί οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς. Το θέμα είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες είτε υπηρεσιακών στελεχών είτε παραγόντων είτε βεβαίως πολιτικών προσώπων. Η διερεύνηση είναι το ένα θέμα και το δεύτερο θέμα είναι οι θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, το να υπάρξει δηλαδή ένα νέο πλαίσιο εξυγίανσης, το οποίο να μην επιτρέπει τη διαιώνιση αυτών των προβλημάτων. Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι σε αυτό το πεδίο έχουμε κάνει αρκετά βήματα» επισήμανε ο κ. Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στον τομέα της πολιτικής φαρμάκου για πρώτη φορά στη χώρα υπάρχει ένα σύστημα όπου καταρχήν προηγείται η κλινική αξιολόγηση για τα νέα φάρμακα που έρχονται, δηλαδή γίνεται η αξιολόγηση δηλαδή της προστιθέμενης θεραπευτικής τους αξίας και του οφέλους που μπορούν να δώσουν στον ασθενή σε σχέση με προηγούμενες θεραπείες. Παράλληλα ανέφερε ότι προηγείται διαπραγμάτευση της τιμής τους.
«Δεν μπαίνει κανένα φάρμακο στη χώρα, δεν αποζημιώνεται, αν δεν προηγηθεί μια τιμή η οποία να είναι βιώσιμη και προσιτή για το σύστημα υγείας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο κενό το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα και το οποίο καλύπτεται. Και φυσικά υπάρχει και ένα νέο σύστημα συνταγογράφησης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχει ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το οποίο διασφαλίζει ότι πραγματικά θα παίρνουν τα φάρμακα αυτοί που τα χρειάζονται όσο ακριβά και αν είναι. Θα τα παίρνουν με ένα εγγυημένο και δωρεάν τρόπο, ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και στον τομέα των προμηθειών. Έχουμε ένα σύστημα με την ενιαία κεντρική αρχή προμηθειών, ένα σύστημα κεντρικοποιημένης διαχείρισης των προμηθειών των νοσοκομείων. Αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να αρχίζουμε να έχουμε κεντρικούς διαγωνισμούς, να πετύχουμε πιο συμφέρουσες τιμές με αυτόν τον τρόπο και μαζί με άλλες παρεμβάσεις νοικοκυρέματος που έχουν γίνει στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο, έχουμε καταφέρει πραγματικά να υπάρχει μια δημοσιονομική εξυγίανση στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία πια δεν παράγουν χρέη, αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές και κυρίως προς τους εργαζόμενους για το υπερωριακό έργο το οποίο παρέχουν» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]