«Η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν πάλι μια κανονική, ομαλή σχέση. Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων», ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.»
«Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων, ανακτά την ανάπτυξη, έχει βγει από το 3ο πρόγραμμα υποστήριξης. Η Ελλάδα εκ νέου έχει βρει τον τρόπο να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νεολαία της», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
«Είναι σημαντικό για εμάς, η Ελλάδα να φανεί μια χώρα αξιόπιστη, μια χώρα ελκυστική, μια χώρα μεγάλων ευκαιριών, η οποία θα είναι ανοιχτή και ελκυστική προς τους επενδυτές που θα ήθελαν να έρθουν εδώ και να συμβάλουν στη δημιουργία πλούτου στη χώρα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία της Ελλάδας και να ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
Ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος» και προσέθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι απόλυτα προστατευμένο και «πρέπει να κριτήρια να είναι τέτοια, ώστε να επωφελούνται από το νόμο εκείνοι που χρειάζονται προστασία και κανείς άλλος».
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogoup, σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα επιπλέον 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό θα δώσει ένα ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε προς τις αγορές για να εμπιστευθούν την Ελλάδα».
Ν. Βούτσης: Να εργαστούμε για μια Ευρώπη των λαών
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα για μετάβαση σε μια «Ευρώπη των κοινωνικών και οικονομικών συγκλίσεων».«Είναι ανάγκη όλοι μας, και εσείς που έχετε αφήσει ισχυρό αποτύπωμα σε κλίμακα Ευρώπης και που ενδιαφέρεστε για το μέλλον της Ευρώπης και εμείς από την πλευρά μας, να εργαστούμε για να μην έρθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη καθώς μπροστά και στις Ευρωεκλογές, είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και ο κίνδυνος να υπάρξουν ισχυρές ακροδεξιές και ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές. Πιστεύω πως από κοινού θα εργαστούμε για μια διαφορετική Ευρώπη των λαών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Τα «δημοσιονομικά υπόλοιπα»
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και χαιρέτισε τα πολλά θετικά βήματα, κυρίως το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ανάπτυξη 2% το 2018, με αντίστοιχες προοπτικές και για το 2020. Επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι η εσωτερική κατανάλωση είναι στο υψηλότερο της σημείο εδώ και δέκα χρόνια αλλά και ότι η ανεργία μειώνεται, έστω και αν παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως για τους νέους.
«Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια αλλά παρακολουθούμε την πορεία σας. Είναι μέσα στα πλαίσια του προγράμματος εποπτείας. Πάντα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε μια χώρα η οποία βγαίνει από πρόγραμμα», ανέφερε για την έκθεση της Κομισιόν το 2018, την οποία χαρακτήρισε θετική για την Ελλάδα.
Κοινή συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών
«Είναι σημαντικό να μην χαθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην επικείμενη προεκλογική περίοδο» λόγω Ευρωεκλογών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους. Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί που μίλησε στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών– Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου- με θέμα «Η Ελλάδα του σήμερα μέσα στην Ευρώπη του αύριο».
Ο κ. Μοσκοβισί άνοιξε την ομιλία του λέγοντας ότι η 20η Αυγούστου είναι μια «σημαδιακή ημερομηνία» διότι, μετά από 8 χρόνια αυστηρής λιτότητας, «η Ελλάδα πήρε τη φυσική της θέση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».
«Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν το 2018 να υλοποιηθούν», είπε ο κ. Μοσκοβισί και αναφέρθηκε επίσης στη φορολογική και διοικητική μεταρρύθμιση.
«Έχουμε κοινές μάχες να δώσουμε»
«Είναι η μάχη κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών εκλογών που θα γίνουν σύντομα, διότι η Ευρώπη που χτίζουμε είναι η Ευρώπη των αξιών, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, μια Ευρώπη που σέβεται τους λαούς της», επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Η δευτερολογία Μοσκοβισί
«Τα πλεονάσματα πράγματι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν», ανέφερε στη δευτερολογία του ενώπιον των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας όμως ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν», ενώ επισήμανε ότι «το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν», «άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά».
«Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή, εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή -διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά- θα πρέπει να μειωθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν»», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε παρεμβάσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Γ. Κουτσούκος: Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί δείχνουν να μην μας σέβονται
«Επιτρέψτε μου, κύριε Επίτροπε μια μικρή παρένθεση. Έχοντας προσωπικά βιώσει τόσο την περίοδο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού 2004-2010, όσο και τη δύσκολη προσπάθεια μετά το 2010, να εκφράσω την βαθύτατη δυσαρέσκειά μας, ακόμα και την αγανάκτησή μας, για το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί δείχνουν να μην μας σέβονται όταν αναθέτουν ρόλους επιτήρησης και αξιολόγησης της πορείας της χώρας σ’ εκείνους που ανέχθηκαν, αν δε συγκάλυψαν, τις στατιστικές λαθροχειρίες της περιόδου αυτής, όπως διαπιστώνει και η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Othmar Karas, Liem Hoang Ngoc. Συνέβαλαν δε με τις αποφάσεις τους – αναφέρομαι στην άρση της Επιτήρησης το 2007- σε μικροπολιτικά παιχνίδια που στοίχησαν ακριβά στους Έλληνες πολίτες. Δεν σας αφορά προσωπικά, αλλά να είναι σαφές λοιπόν ότι ο κ. Αλμούνια δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μας», τόνισε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Κουτσούκος.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ
Σχετική είδηση: Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Είμαστε σε αγαστή συνεργασία – Δεν υπάρχει «μεταμφιεσμένο» μνημόνιο (video)
Μοιράσου το άρθρο:
Βουλή- Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο