Ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε ως προς το Brexit, παρά το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο κι έπειτα από μια σειρά ψηφοφοριών, η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε ότι δεν θέλει την συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι – για δεύτερη φορά – αλλά ούτε Brexit χωρίς συμφωνία. Ίσως όμως, «από αύριο», να αρχίσει να διαμορφώνεται νέα κατάσταση, καθώς τα μέλη της Βουλής θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με προϋπόθεση ότι μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης.
O εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε στην αντποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη για τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι βρίσκονται «σε αδιέξοδο. Προσπαθούμε να τους διευκολύνουμε, αλλά δεν μας λένε τι θέλουν».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να είναι ανοικτοί στο να δοθεί στη Βρετανία μια μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit, εάν το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για αποχώρηση από την ΕΕ.
Νέα ψηφοφορία για το Brexit σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία
Την ίδια ώρα, απομένουν πλέον 15 ημέρες ως την ημερομηνία που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα. Το κοινοβούλιο θα κληθεί ψηφίσει για νέα πρόταση που θέτει διορία μιας εβδομάδας ώστε να βρεθεί συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί τότε, η κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει παράταση για το Brexit, ακόμα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Αν και η Τερέζα Μέι, μιλώντας αμέσως μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δεν έκανε καμία αναφορά στο δικό της σχέδιο για την αποχώρηση, η διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, προκειμένου να ζητηθεί παράταση της διαδικασίας της εξόδου μέχρι την 30ή Ιουνίου.
Με τον τρόπο αυτό έδωσε τελεσίγραφο προς τους βουλευτές της να στηρίξουν την δική της συμφωνία, αλλιώς, τόνισε, θα βρεθούν μπροστά στον «κίνδυνο» μεγάλης καθυστέρησης του Brexit.
«Εάν μια συμφωνία εγκριθεί μέχρι την Τετάρτη, η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση [της διαδικασίας βάσει] του Άρθρου 50 μέχρι την 30ή Ιουνίου. Αλλά εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγαλύτερη παράταση, κάτι που θα σημάνει ότι η Βρετανία θα υποχρεούται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου, διαβάζοντας την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο και επιδέχεται τροποποιήσεων.
Μετά την ήττα που υπέστησαν οι ευρωσκεπτικιστές στην ψηφοφορία της τροπολογίας τους (Malthouse B), ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα στηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι σε μια τρίτη ψηφοφορία, την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς βέβαιο ότι ο Τζον Μπέρκοου θα επιτρέψει μία ακόμη ψηφοφορία, εάν η συμφωνία που θα κατατεθεί δεν φέρνει αλλαγές.
Το διακύβευμα της διαδικασίας ήταν για μία ακόμη φορά η συνοχή του Συντηρητικού κόμματος και η εξουσία της Μέι στους βουλευτές της, που πολλές φορές έχουν απειλήσει με παραιτήσεις. Αυτή τη φορά, βουλευτές του κόμματος αψήφησαν την εντολή για κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία και απείχαν, ενώ εξαιτίας αυτού υπήρξε και η παραίτηση της υφυπουργού Εργασίας Σάρας Νιούτον.
Υπό κανονικές συνθήκες, η απειθαρχία των βουλευτών τους κοστίζει την θέση τους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα αποδυναμωθεί σημαντικά η Μέι.
Πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ηττήθηκε σε μία τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής του κόμματός της, Κάρολιν Σπέλμαν, πριν την αποσύρει – μετά από πιέσεις της κυβέρνησης – και τελικά την προωθήσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ.
Η τροπολογία αξίωνε από το κοινοβούλιο να απορρίψει διά παντός το Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρόταση της Μέι εγκρίθηκε ουσιαστικά τροποποιημένη, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κρίνει ότι πλέον ο έλεγχος της διαδικασίας του Brexit περνά στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί τις επόμενες ημέρες. Αύριο ίσως υπάρξουν νέες τροπολογίες και ψηφοφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα από τα αισιόδοξα στοιχεία της χθεσινής ημέρας θεωρήθηκε η σαφής τοποθέτηση για την ανάγκη «συναίνεσης» στο κοινοβούλιο από δύο στελέχη της κυβέρνησης και τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, στο τέλος της παρουσίασης του εαρινού προϋπολογισμού, απηύθυνε έκκληση στο Σώμα να άρει την καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα και να αναζητήσει τον δρόμο της συναίνεσης και μια συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ.
Αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να βρεθεί το συντομότερο δυνατό συναίνεση και υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ενδεικτικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για τις μελλοντικές επιλογές για το Brexit.
Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Brexit εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με αυτό το αίτημα, το κοινοβούλιο να αναζητήσει εναλλακτική στην συμφωνία της πρωθυπουργού, αλλά αργότερα η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Παραιτήθηκε η υφυπουργός Εργασίας Σάρα Νιούτον
Η υφυπουργός Εργασίας και Συντάξεων, αρμόδια για θέματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, η Σάρα Νιούτον, παραιτήθηκε μετά τη ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων, επειδή ψήφισε ενάντια στον τρόπο που όριζε η κομματική πειθαρχία των Τόρις.
Η Σάρα Νιούτον, που είχε αντικαταστήσει στην κυβερνητική θέση την Πένυ Μόρντοτ – όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης – ψήφισε στην τελική ψηφοφορία ενάντια στην πρόταση της Τερέζα Μέι και υπέρ της τροποποιημένης πρότασης (σύμφωνα με την τροπολογία Σπέλμαν), με την οποία αποκλείεται δια παντός ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως, την κομματική πειθαρχία αγνόησαν στις σημερινές ψηφοφορίες και άλλοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, απέχοντας από την ψηφοφορία για την πρόταση της Τερέζα Μέι.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Βρετανία: Ορατή η «παράταση» του Brexit μετά το «όχι» σε αποχώρηση από ΕΕ χωρίς συμφωνία
Μοιράσου το άρθρο: