Αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και τη θέσπιση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της καλλιέργειας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης σε σημερινή εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο της «Agrothessaly 2019».Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από αμερικανούς επιχειρηματίες για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.Μεταξύ άλλων, ο Λαρισαίος υφυπουργός ανέφερε: «Η κάνναβη χρησιμοποιείται από τη νεολιθική περίοδο για την παραγωγή πλήθους προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν επί αιώνες με πρώτη αναφορά το 450 π.X. στο έργο του Ηροδότου. Στα μέσα του 20ού αιώνα, η κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν και λειτουργούσαν στην Ελλάδα κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σκοινιών και υφασμάτων. Η καλλιέργεια της άρχισε να εγκαταλείπεται διεθνώς τη δεκαετία του 1950 και έκτοτε υπήρξε μια μονομερής, ιεροεξεταστική προσέγγιση, με αναφορές αποκλειστικά στις ψυχοτρόπες ουσίες που είναι εθιστικές και σε περιπτώσεις κατάχρησης δύνανται να αποβούν βλαπτικές για την ανθρώπινη υγεία.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να επιδοτεί τις νέες καλλιέργειες και άρχισε η περίοδος αναβίωσης της κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης σε πολλές χώρες. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν νέες πολύ παραγωγικές ποικιλίες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα στην ψυχροτρόπο ουσία τετραϋδρακανναβινόλη (THC), ενώ αναπτύχθηκε και νέα τεχνολογία για την επεξεργασία της ίνας με χαμηλότερο κόστος.
Η βιομηχανική κάνναβη και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές παρουσιάζει η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης για παραγωγή κανναβιδιόλης (CBD) η οποία αποτελεί ουσία με ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ το αλεύρι, η πρωτεΐνη και το λάδι της χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες τροφίμων λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.
Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα άρχισε να ανακαλύπτει τις εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης με αποτέλεσμα να αρχίσει η απόλυτα ελεγχόμενη καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλά επίπεδα τετραυδροκανναβινόλης (THC), ξεκινώντας από το Ισραήλ και συνεχίζοντας σε χώρες όπως ο Καναδάς και οι Η.Π.Α. Στον τομέα αυτό η παρούσα κυβέρνηση έχει προχωρήσει με γρήγορα και γενναία βήματα στη δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 3 μεγάλες επενδύσεις, η μία από αυτές εδώ στη Θεσσαλία.
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Η.Π.Α., διαπίστωσα το σοβαρό ενδιαφέρον αμερικανών επενδυτών για τη βιομηχανική και τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ σε εβδομαδιαία βάση συναντώ επενδυτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα, συνάπτοντας συμβόλαια με παραγωγούς και αλλάζοντας το τοπίο σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και την αβεβαιότητα στις πληρωμές.
Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και τη θέσπιση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της καλλιέργειας. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές με μεγάλη εμπειρία στο φυτό της κάνναβης, υπηρεσιακοί παράγοντες για την επισήμανση αλλαγών στη νομοθεσία και επιστήμονες από την αγορά ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται το Υπουργείο τις ανάγκες των επενδυτών.Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στόχος μας είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδυτών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προσφορά μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στον Έλληνα παραγωγό.»
Μοιράσου το άρθρο:
Β. Κόκκαλης: Επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο