Γενικός Εισαγγελέας: Αμετάβλητος ο νομικός κίνδυνος του backstop – Βουτιά για τη στερλίνα

[ad_1]

Η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Τζέφρι Κοξ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Η εισήγηση του Κοξ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, και η ίδια ήλπιζε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία του Brexit αναφορικά με το ιρλανδικό backstop ή το πρωτόκολλο που διασφαλίστηκαν αργά χθες θα προσέφεραν αρκετές εγγυήσεις για να περάσει η συμφωνία της από το κοινοβούλιο.
Ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος, και, αν δεν αρθεί η κατάσταση -όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλά λόγω δυσεπίλυτων διαφορών-, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία, αναφέρει ο Κοξ.
Τη Δευτέρα, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωνε ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό, το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν, είχε αναφέρει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
FT: Όχι από DUP στη συμφωνία
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο δεν βλέπει με ποιον τρόπο μπορεί να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας της πρωθυπουργού κατά τη σημερινή ψηφοφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
«Πηγή από το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) δήλωσε στους FT πως, ‘όχι’, δεν βλέπουν με ποιο τρόπο μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού στη βουλή σήμερα το βράδυ αφού διάβασαν τη γνωμοδότηση του Τζέφρι Κοξ», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πτώση για τη λίρα
Βουτιά κατέγραψε η στερλίνα μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας.
Μέσα σε μερικά λεπτά, η λίρα έχασε πάνω από 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στο 1,3046 δολάριο από το 1,3150 αργά χθες. Έναντι του ευρώ, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 86,37 πένες από τις 85,50 πένες χθες.
Σχετική είδηση: Brexit: Σήμερα κρίνεται η τύχη του – Συμβιβασμός Μέι-Γιούνκερ (video)
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]