«Όταν η κυβέρνηση έχει φέρει από το 2019 τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή και λιγότερη μικροψυχία από την αντιπολίτευση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
«Πρόκειται για ένα κείμενο ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί ένα πολύμηνο εγχείρημα που διευρύνει το διπλωματικό μας αποτύπωμα. Πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο ευρωπαϊκού κεκτημένου η Ελλάδα καταγράφει τη μεγίστη δυνατότητα της στις θάλασσες. Η Ελλάδα έχει χάρτες που εκφράζουν στην πραγματικότητα τη δυνητική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, είναι σημαντική μέρα», επεσήμανε ακόμη, μιλώντας απόψε (16/04) στον ΣΚΑΪ.
Επιπλέον, τόνισε ότι «η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και σε αυτό θα επιμείνουμε», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές». Σε ερώτηση εάν υπήρχε πρότερη ενημέρωση της Άγκυρας, είπε ότι ήταν γνωστό ότι υπάρχει απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, «άρα ήταν σχετικώς αναμενόμενο».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι «θα περίμενα λιγότερη μικροψυχία», συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει φέρει σειρά στρατηγικών συμφωνιών και μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδας, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή». «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα που καμία άλλη δεν έχει καταφέρει και αυτό χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση», επεσήμανε.
Σχετικά με την πόντιση του καλωδίου, υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι αλληλένδετο με το θέμα της ΘΧΣ, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό έργο που θα συνεχιστεί τον κατάλληλο χρόνο», ενώ, συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε παρασκήνιο ούτε αμφιθυμία, υπάρχει ο κατάλληλος χρονισμός».
«Όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν κανονικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, που είναι μονόδρομος», προσέθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υποστήριξε ότι «είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί. Όμως, απαντώ κατηγορηματικά: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως δισταγμός. Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, εμείς καθορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική», επανέλαβε.
«Δεν φοβόμαστε οιαδήποτε παρέμβαση από τρίτα κράτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο για αυτό το σχέδιο», σημείωσε επιπλέον ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ, δεν χαράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει μία γραμμή και αυτή είναι πάρα πολύ σαφής. Μεγάλωνουμε το διπλωματικό μας αποτύπωμα, θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.