«Εν μέσω θέρους και με τη μορφή τροπολογίας καταργούνται προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, σχετικά με τη χθεσινή τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που φορά στον «βάσιμο λόγο απόλυσης» και την ευθύνη του υπεργολάβου.
Ακόμη, όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, «η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι πάγιο αίτημα της εργατικής πλευράς, διότι με τον τρόπο αυτό, χωρίς να είναι ο μόνος αναγκαίος, αποκαθίσταται σε ένα μέρος η προστασία των εργαζομένων από αυθαίρετες και εκδικητικές απολύσεις εργοδοτών», ενώ προσθέτει ότι «η διάταξη αυτή δεν ήταν μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αποτελούσε την απαιτούμενη συμμόρφωση της χώρας στις δεσμεύσεις διεθνών εργατικών κανόνων».
Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η πλήρης και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος του έργου και του εργολάβου θα έπρεπε να επεκταθεί και στο Δημόσιο, στο οποίο έδινε «συγχωροχάρτι» η προηγούμενη ρύθμιση, ενισχύοντας τη ζούγκλα των εργολαβικών και υπεργολαβικών αναθέσεων, στις οποίες προσφεύγει σε σημαντικό μέρος το κράτος. Η ταχεία λειτουργία των διαδικασιών του ΣΕΠΕ και η άμεση απόδοση δικαιοσύνης στις εργατικές υποθέσεις είναι πρωτίστως ζήτημα αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων στη δικαιοσύνη και συνεπώς της οφειλόμενης έγκαιρης προστασίας των δικαιωμάτων τους», ενώ συμπληρώνεται ότι «αντί παραπειστικών επιχειρημάτων, αιφνιδιασμών, καταργήσεων και αποδόμησης ευνοϊκών για τους εργαζόμενους ρυθμίσεων, η κυβέρνηση οφείλει να έχει ευήκοα ώτα στραμμένα και προς την εργατική πλευρά. Να επιδείξει την οφειλόμενη συμμόρφωση π.χ στην απόφαση που κέρδισε η ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης τον πρώτο χρόνο της απόλυσης, ζήτημα για το οποίο έχει αποφανθεί ότι παραβιάζεται ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που δεσμεύει τη χώρα. Γιατί σε αυτό το θέμα που η Ευρώπη μας λέει ότι παραβιάζεται το διεθνές δεσμευτικό Δίκαιο, δεν λειτούργησε το «αυτί» της κυβέρνησης».