ΔΕΘ: Ξεκινάει την Πέμπτη η 28η Agrotica

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου ανοίγει τις πύλες της η 28η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Φέτος οι εκθεσιακές συμμετοχές θα ξεπερνούν τις 2.000, αριθμό ρεκόρ από το 1985, οπότε πρωτοδιοργανώθηκε. Περίπου 130.000 επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη για την έκθεση.

Οι 2.077 εκθέτες της προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες 45 χώρες. Σημειώνεται ότι το 2018 οι εκθέτες της διοργάνωσης ήταν 1.903 και το 2016 1.503. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για την μεγαλύτερη Agrotica από το 1985. «Ο αγροτικός κλάδος είναι σημαντικός για την ελληνική οικονομία και είναι ένα κλάδος που μας βοήθησε την περίοδο της κρίσης να βγούμε μπροστά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην φετινή διοργάνωση δίνεται στις νέες τεχνολογίες.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής ανέφερε ότι πρόκειται για την «τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη γεωργική έκθεση. Είναι καλυμμένα τα πάντα και αυτό δείχνει τη δυναμική της έκθεσης. Η έκθεση είναι πολυγεγονός που αφήνει το στίγμα της», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO είναι σε συζητήσεις με Γερμανία και Ιταλία έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες την επόμενη περίοδο.

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης Agrotica, Βασίλης Σπύρου επισήμανε ότι ήταν αδύνατο να συμμετέχουν περισσότεροι εκθέδες στην φετινή διοργάνωση. «Ζητάμε συγγνώμη στους εκθέτες που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν λόγω έλλειψη χώρου. Η Agrotica δεν χωράει σε αυτούς του χώρους», τόνισε και πρόσθεσε φέτος θα δοθεί έμφαση στην παγκόσμια τεχνολογία, τους τομείς φυτικής παραγωγής είναι παρόντες κι εκπροσωπούνται από τους leader, ενώ θα υπάρχει και πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Η πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου υπογράμμισε την ανάγκη τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης να γίνουν χρηματοδοτικά προϊόντα. Οι τράπεζες θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ανυπαρξία συμμετοχής τραπεζών. Καμία τράπεζα δεν παρουσιάζει ευέλικτο επενδυτικό προϊόν». Παράλληλα πρόσθεσε ότι στην φετινή Agrotica συμμετέχουν 110 επιχειρήσεις της ΕΚΑΓΕΜ σε 8.000 τ.μ.

Ο πρόεδρος ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής τόνισε ότι «44 μέλη μας καταλαμβάνοντας 15.000 μέτρα εκθεσιακού χώρου. Οι επισκέπτες θα έχουν ευκαιρία να δουν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στη λειτουργία γεωργικών μηχανημάτων. Περιμένουμε να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Η έκθεση είναι γερασμένη όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές και είναι μικρή. Πρέπει να μεγαλώσει κι να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης».

Ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει η Agrotica ανέρχεται σε 41.000 τ.μ. έναντι 39.000 τ.μ. της προηγούμενης διοργάνωσης.

Την έκθεση θα επισκεφθούν περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες, πολλές θα είναι οι εμπορικές αποστολές από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Agrotica θα υποδεχθεί και οργανωμένες αποστολές από όλη την Ελλάδα.

Στην Agrotica θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων το ρομποτικό σύστημα Four Eyes for Farm, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Βίο -οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ.

Ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Δόρδας τόνισε ότι «μέσα από την Agrotica θέλουμε να δείξουμε το έργο που επιμελείται το τμήμα Γεωπονίας, το οποίο έχει 92 χρόνια λειτουργίας. Το ωράριο της Έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 έως τις 19:00, και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτημ στις 19:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι παρόντες στην συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο του πατέρα του Κυριάκου Ποζρικίδη, Αριστείδη Ποζρικίδη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Διετέλεσε αντιπρόεδρος τησ ΔΕΘ και μέλος του ΔΣ.