Το Εφετείο υιοθέτησε τον ισχυρισμό ότι η Siemens χρηματοδοτύσε παράνομη «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα»
Τον ισχυρισμό του Θόδωρου Τσουκάτου ότι το 1 εκατ. μάρκα από τη Siemens κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε πλήρως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, σχετικά με την απόφαση η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και καθαρογράφθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Εφετείο υιοθετεί και τον ισχυρισμό ότι η παράνομη χρηματοδότηση που υλοποιούσε η Siemens, «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, όπως αναφέρεται στην απόφαση των 4.000 σελίδων, «το δικαστήριο πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού , στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens , σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες , από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2.000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία του ο Θ. Τσουκάτος είχε στραφεί κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν, όπως έλεγε τότε, ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και «μαύρο πρόβατο». Μάλιστα ο ίδιος σημείωνε τότε ότι «όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα».
Το δικαστήριο βέβαια απάλλαξε τον Θ. Τσουκάτο και άλλους 12 κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο τμήμα της υπόθεσης καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ».
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ εκδόθηκε τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 έτη μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.
Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση μεταξύ αυτών πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία, Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ Ραιχαντ Σίκατσεκ.