Ελάχιστες οι αιτήσεις για επιπλέον τραπεζοκαθίσματα

Μερικές δεκάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί αυτή την εβδομάδα από ιδιοκτήτες Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στο δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση επιπλέον δημόσιου χώρου, προκειμένου να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Αβαρλής, τονίζει ότι από την προηγούμενη Κυριακή έως και την Πέμπτη, είχαν κατατεθεί 75 αιτήματα. Μάλιστα τα 25 εξ αυτών υποβλήθηκαν την Πέμπτη, και τα υπόλοιπα 50 στο διάστημα Κυριακή-Τετάρτη. «Οι περισσότερες είναι από το κέντρο» και όχι από γειτονιές, όπου υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στον κλάδο της εστίασης, όπως η Τούμπα, εξηγεί ο κ. Αβαρλής.

Στάση αναμονής

Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά στον κεντρικό δήμο οι επιχειρήσεις του κλάδου αριθμούν τουλάχιστον 2.000, σύμφωνα με τον ίδιο. Πάντως ο κ. Αβαρλής δεν ανησυχεί για την πορεία των αιτήσεων, καθώς «αυξάνονται γεωμετρικά» και κατά την εκτίμησή του «αν ακούσουν ότι από την άλλη εβδομάδα θα πέσουν πρόστιμα, θα σπεύσουν».

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος εκφράζει την άποψη πως κάποιοι δεν βιάζονται να συμπληρώσουν την αίτηση, διατηρώντας τον χώρο που πλήρωναν πριν από την πανδημία και αναμένοντας να διαπιστώσουν το πώς θα κινηθεί ο τζίρος.

Την ίδια στάση αναμονής τηρούν και όσοι δεν δύνανται, βάσει της νέας νομοθεσίας, να αναπτύξουν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα και έχουν δικαίωμα να αιτηθούν μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατά 50%, υποστηρίζει ο κ. Αβαρλής.