Η παραγωγή ελαιόλαδου για φέτος είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, όμως, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κρήτη.
Η ετήσια παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 270.000 τόνους από 130.000 – 140.000 κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το ρεκόρ των 350.000 τόνων που κατέγραψε ο κλάδος την περίοδο 2022 – 2023.
Η τιμή παραγωγού σε αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκεται σε «τροχιά» αποκλιμάκωσης, υποχωρώντας ακόμη και στα 5 ευρώ / κιλό, ενισχύοντας τις προβλέψεις για διόρθωση της τιμής στα 9 ευρώ / λίτρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τη νέα χρόνια.
Αν και οι αρχικές τιμές παραγωγού ανήλθαν στα 10,2 ευρώ το κιλό, σταδιακά υποχωρούν. Από τα 8,2 ευρώ – 8,3 ευρώ το κιλό στα μέσα Οκτωβρίου, από 9,2 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, υποχώρησε στα 6 ευρώ – 7 ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου. Η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 5,33 ευρώ το κιλό, σημαντικά χαμηλότερη από την Ιταλία (8,61 ευρώ) και την Ισπανία (6,15 ευρώ).