Σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, έδωσε κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου.
Φιλίππου: 557 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που δηλώθηκαν μέσω της διαδικασίας συμπλήρωσης της “κίτρινης κάρτας” στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και από τα τρία εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Φιλίππου, έδωσε τα εξής στοιχεία:
Έως τις 5/4 και σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, έγιναν 1.913 αναφορές στον ΕΟΦ μέσω “κίτρινης κάρτας”. Από αυτές, ως «σοβαρές» χαρακτηρίστηκαν οι 557 περιπτώσεις και διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400. Αυτές οι 400 περιπτώσεις δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.Όσο για το ποια εμβόλια αφορούν αυτές οι 400 περιπτώσεις; Αναλυτικά:
65 το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca (0,02%)
334 το εμβόλιο της Pfizer (0,02%)
1 το εμβόλιο της Moderna (0,008%)
O κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν αναλογικά με τις χορηγούμενες μέχρι εκείνη την περίοδο δόσεις, καθώς το εμβόλιο της Pfizer είχε χορηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, σε σχέση π.χ. με το εμβόλιο της Moderna.Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου εξήγησε πως η διαδικασία της αξιολόγησης των περιστατικών παρενεργειών από τα εμβόλια είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται, αλλά και ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας “άρα πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι σε κάποιον που να μη σχετίζεται με το εμβόλιο”, ανέφερε.
Συνεπώς, εκτός από τις 400 περιπτώσεις που διερευνήθηκαν και αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω, υπάρχουν και κάποιες ακόμα που είναι υπό διερεύνηση και αφορούν περιστατικά θρόμβωσης, οξέως εμφράγματος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή και θρομβοπενία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθεις παρενέργειες πάντως, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:
Αναφυλακτικές αντιδράσεις
Pfizer (0,5/100.000)
Moderna (1/100.000)
Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία
AstraZeneca (1/300.000)
Πάρεση προσωπικού νεύρου
Pfizer (0,3/100.000)
Astra Zeneca (0,3/100.000)
Σύνδρομο Guillen Barre
AstraZeneca (0,3/100.000)
Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα
Pfizer (0,8/100.000)
Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.
Ακριβώς εξαιτίας της σπανιότητάς τους δεν είχαν καταγραφεί στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές μελέτες, εξήγησε ο Καθηγητής κ. Φιλίππου.
Πηγή: iatropedia