Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία έγιναν σήμερα στόχοι επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανεβάζοντας την ένταση στον Κόλπο δύο ημέρες μετά τις «πράξεις δολιοφθοράς» εναντίον τεσσάρων πλοίων, μεταξύ των οποίων δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια.
Πρώτος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, το σαουδαραβικό βασίλειο αναγκάσθηκε να σταματήσει τις επισχειρήσεις του σ’ έναν μεγάλο πετρελαιαγωγό κοντά στο Ριάντ μετά της επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποιές ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι στη γειτονική Υεμένη, όπου σαουδαραβικές δυνάμεις βοηθούν την κυβέρνηση στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των ανταρτών αυτών.
Κύρια αντίπαλος του σιιτικού Ιράν στη Μέση Ανατολή, η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν έχουν πάψει να σκληραίνουν τον τόνο εναντίον της Τεχεράνης, είτε πρόκειται για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είτε για τις «αποσταθεροποιητικές», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ενέργειες των Ιρανών στην περιοχή.
Νωρίς σήμερα το πρωί δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχοι «οπλισμένων drones», με αποτέλεσμα να προκληθούν «πυρκαγιά» και «ήσσονες ζημιές» σ’ έναν σταθμό, πριν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο, διευκρίνισε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλιχ τον οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία Aramco «διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις στον πετρελαιαγωγό» Ανατολής-Δύσης που συνδέει την Ανατολική Επαρχία, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε. Μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων διακινούνται καθημερινά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Στην Υεμένη, ο τηλεοπτικός σταθμός των Χούτι έκανε λόγο για μια «μείζονα στρατιωτική επιχείρηση» με «χρήση επτά drones» εναντίον «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων» της Σαουδικής Αραβίας.
Η επίθεση αυτή είναι «μια απάντηση στα εγκλήματα» και στον «αποκλεισμό» που επιβάλλεται στην Υεμένη από τη Σαουδαραβική Αραβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ. «Ο λαός μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις».
Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι, όμως διαψεύδει ότι προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα, όπως το κατηγορεί το Ριάντ.
Για τον Φάλιχ, «οι τελευταίες πράξεις τρμοκρατίας και δολιοφθοράς στον Κόλπο έχουν στόχο όχι μόνο το βασίλειο, αλλά και την ασφάλεια των πετρελαϊκών προμηθειών στον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία».
«Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως είναι σημαντικό για μας να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οντότητες, περιλαμβανομένων των πολιτοφυλάκων Χούτι», υπογράμμισε.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Μοιράσου το άρθρο:
Επίθεση με drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κοντά στο Ριάντ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο