Αποκριάτικοι ρυθμοί, ξέφρενοι χοροί, φαντασία και πολύχρωμες στολές έδωσαν το στίγμα της Κυριακής της Αποκριάς, με τους καρναβαλιστές να κατακλύζουν κάθε πλατεία σε όλη την επικράτεια. Στη μεγάλη παρέλαση της Πάτρας μετείχαν 40.000 άτομα. Πλήθος κόσμου συμμετείχε και στις εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Ρέθυμνο και άλλες πόλεις. Σειρά πλέον έχουν οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, με το παραδοσιακό, μεταξύ άλλων, πέταγμα του χαρταετού.
Στην Πάτρα, το ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της χαράς για τη ζωή, μετέφεραν με τον πιο αισιόδοξο τρόπο οι 40.000 καρναβαλιστές, προσφέροντας κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης του πατρινού καρναβαλιού ένα ανεπανάληπτο θέαμα με τον χορό, το τραγούδι και την ευρηματικότητά τους.
Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι νέες και οι νέοι της Πάτρας, με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, μετέδιδαν σε όλη τη πόλη και στους χιλιάδες επισκέπτες το εκρηκτικό τους κέφι.
EUROKINISSIΜια διαφορετική νότα στο πατρινό καρναβάλι ήταν η παρέλαση του κινεζικού θιάσου με ακροβάτες χορευτές, και βέβαια τον πολύχρωμο και εμβληματικό Κινέζικο Δράκο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ
Στην Κοζάνη, φανοί άναψαν σε 14 γειτονιές της πόλης, για να υποδεχθούν την άνοιξη.
Θεόρατες φωτιές άναψαν στα Γρεβενά, όπου θα χορεύουν και θα τραγουδούν μέχρι το πρωί.
Στον Τύρναβο, με κέφι και φαντασία πραγματοποιήθηκε η παρέλαση χιλιάδων καρναβαλιστών.
Εννέα χιλιάδες καρναβαλιστές, 34 πληρώματα, 7 άρματα και επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεφάντωσαν στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, στην Ξάνθη.
Ο χορός ενώνει όλους τους ανθρώπους: Αυτό το μήνυμα φεύγει από το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι.
Το κέφι είναι αμείωτο στο Ξινονερίτικο καρναβάλι, στη Φλώρινα, που κρατάνε ζωντανό κάθε χρόνο οι νέοι της περιοχής με τη συμμετοχή πεζοπόρων τμημάτων από όλη τη Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.
Το καρναβάλι της Ελασσόνας είναι ξεχωριστό. Οι καρναβαλιστές δεν παρελαύνουν στους δρόμους, αλλά με τα ανεμόπτερά τους πετούν από τις πλαγιές του Ολύμπου.
Η Βασίλισσα από το ΣΑΜΟΣ de Janeiro έκλεψε και φέτος την παράσταση.
Πανικός: Η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει και φέτος το καρναβάλι στου Ρέντη.
Κέφι, χορός και τραγούδι και στην Αγία Παρασκευή, όπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Το παραδοσιακό έθιμο των «Κουδουνάτων» με αρχέγονες ρίζες που σχετίζονται με τη διονυσιακή λατρεία και τη γονιμότητα της γης, αναβίωσε στον Μεσότοπο της Λέσβου.
Ο δυνατός θόρυβος των κουδουνιών, εξαγνίζει την κοινότητα και διώχνει τις κακές δυνάμεις. Οι κουδουνάτοι κρατούν στο χέρι ένα φαλλόμορφο ραβδί, την κουτσκούδα, την οποία χτυπούν με δύναμη στη γη.
Μάχες σώμα με σώμα με τους πειρατές δίνουν οι βρακάδες κάτοικοι των Θυμιανών, για να μην τους πάρουν την μαστίχα. Η αναβίωση της Μόστρας γίνεται κάθε χρόνο στα Θυμιανά της Χίου.
EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΕντυπωσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις έγιναν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μάσκες, στολές, τραγούδι και χορός συνέθεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα κεφιού και διασκέδασης.
Το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει και αύριο γιορτάζοντας τα Κούλουμα, με παραδοσιακή μουσική και χορό και καλεσμένους τον Πετρολούκα Χαλκιά με το κλαρίνο του, τους τραγουδιστές Σταυρούλα Δαλιάνη και Γιάννη Νιάρχο, τον Πόντιο λυράρη Ηλία Αβραμίδη, καθώς και μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές από τον Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο Γλυφάδας «Χοροστάσι» και τον ιστορικό Σύλλογο Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί της Καλλιθέας. Ένα πρόγραμμα με οικοδεσπότες τον Λάμπρο Λιάβα και το συγκρότημα Τακίμ.
Ρεπορτάζ: Π. Θεοδωρακόπουλος, Κ. Θεοχαρούλη, Δ. Αμαραντίδου, Μ. Νασιάδης | Επιμέλεια: Κ. Γράβου / Ρεπορτάζ: Δ. Αναργύρου | Επιμέλεια: Ν. Μολυβιάτη / Ρεπορτάζ: Μ. Μανδακάκη, Θ. Αδάμου, Χ. Ζαββουδάκης, Ν. Καπόγλης, Κ. Γράβου, Αν. Σπυριδάκη | Ρεπορτάζ: Πρ. Αγγελόπουλος
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: