Η μεσογειακή διατροφή, για την οποία φημίζεται η Ελλάδα, υποχωρεί, με την κατανάλωση προϊόντων όπως το ελαιόλαδο να παρουσιάζει δραστική μείωση. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι Έλληνες έχουν περιορίσει την κατανάλωση ακριβών τροφίμων κατά την περίοδο 2009-2023.
Επιπλέον, η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος μειώθηκε κατά 34%, αμνοεριφίων κατά 20%, ψαριών κατά 32%, και τυριών κατά 26%. Ωστόσο, η κατανάλωση αυγών αυξήθηκε θεαματικά κατά 198%, καθώς οι Έλληνες προσπαθούν να αναπληρώσουν την απώλεια πρωτεϊνών.
Παράλληλα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει μειωθεί σημαντικά. Η κατανάλωση μήλων έχει πέσει κατά 34%, πορτοκαλιών κατά 24%, ενώ ακόμα και η τομάτα, βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, παρουσίασε μείωση κατά 28%. Η κατανάλωση πατάτας επίσης μειώθηκε κατά 25%. Παρόλα αυτά, τα όσπρια παραμένουν πιο προσιτά, με την κατανάλωσή τους να αυξάνεται κατά 21%
Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο είναι η αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού. Από το 2009 έως το 2023, η μέση ετήσια δαπάνη για delivery αυξήθηκε κατά 184%. Η τάση αυτή, που επιταχύνθηκε κατά την πανδημία, συνδέεται με χαμηλότερης ποιότητας διατροφή, πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά και αλάτι.
Η Ελλάδα ακολουθεί μια αντίστροφη πορεία σε σχέση με τη διεθνή τάση για υγιεινή διατροφή, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση έτοιμου φαγητού και μειώνεται η κατανάλωση βασικών, θρεπτικών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της διατροφής μακροπρόθεσμα.