Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Οι συνεχείς σεισμοί τα τελευταία 24ωρα έχουν θορυβήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους στη Σαντορίνη όσο και τους τουρίστες με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει από το νησί πάνω από 11.000 άνθρωπο και 1.200 αυτοκίνητα.
Oι Αρχές έχουν φροντίσει να κλείσουν τα μονοπάτια και τα μικρά περάσματα του νησιού, βάζοντας κορδέλες και προειδοποιητικές πινακίδες για την ασφάλεια των λιγοστών κατοίκων και επισκεπτών που έχουν παραμείνει στη νησί.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κέντρο της Σαντορίνης έχει ερημώσει ενώ σήμερα ήρθη το απαγορευτικό απόπλου. Αυτό σημαίνει ότι τα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν κανονικά για όσους επιθυμούν να φύγουν από το νησί ακτοπλοϊκώς.
Από τους συνεχείς σεισμούς δοκιμάζεται και η Αμοργός. Μηχανικοί ελέγχουν τα παλιά κτήρια ενώ οι τεχνικοί τοποθετούν ειδικές κορδέλες σήμανσης επικινδυνότητας σε κτήρια τα οποία κρίνονται ακατάλληλα, προσθέτει η ΕΡΤ. Πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό από τη Νάξο έχουν μεταβεί στο νησί προκειμένου να το ενισχύσουν.
Κλειστά παραμένουν έως αύριο, Παρασκευή (07/02), τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Το αν θα λειτουργήσουν εκ νέου από Δευτέρα θα επαναξιολογηθεί στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Ηφαιστειακού και Σεισμικού Κινδύνου.
Δεν σταματά ο χορός των ρίχτερ
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς όλων των μεγεθών», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο Ευθύμης Λέκκας. «Όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια».
Αντίθετη άποψη εξέφρασε, ωστόσο, λίγο αργότερα ο Βασίλης Καραστάθης: «Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου», υποστήριξε. «Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» το φαινόμενο.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, έκανε λόγο για «σταθεροποίηση» του ρυθμού της σεισμικής δραστηριότητας, διευκρινίζοντας πάντως πως ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ δεν αλλάζει την εικόνα. «Αυτό το γεγονός εντάσσεται στα πλαίσια της σμηνοσειράς και το ίδιο θα ίσχυε και με έναν σεισμό 5,4 ρίχτερ».
«Πρέπει να ανέβει κοντά στα 6 ρίχτερ ο σεισμός», τονίζει και ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.