Για τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στη χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και το δικό τους μέλλον, μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ φοιτητές του Πανεπιστημίου ΦΟΝ των Σκοπίων.Η μέχρι πρότινος περιχαράκωση της πατρίδας τους δίνει τη θέση της σε ευκαιρίες και προοπτικές, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Η επαύριο της ψήφισης στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων των συνταγματικών τροποποιήσεων και της αλλαγής του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βρίσκει τους πολίτες της γειτονικής χώρας αισιόδοξους, αλλά προβληματισμένους. Αυτό που έχει σημασία είναι η συμφωνία να παράξει αποτελέσματα: να ορθοποδήσει η οικονομία και να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό.
Άλλωστε, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό -το brain drain δεν είναι πρόβλημα ελληνικό.Δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των νέων που έχουν φύγει, ωστόσο παλαιότερη μελέτη εκτιμά ότι περισσότεροι από 500.000 πολίτες, δηλαδή το 26% του πληθυσμού, ζει στο εξωτερικό.
Το πανεπιστήμιο ΦΟΝ, ένα ίδρυμα στην καρδιά των Σκοπίων, φιλοξενεί περισσότερους από 7 χιλιάδες φοιτητές από διάφορες χώρες, προσφέροντας μαθήματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία -από αρχιτεκτονική και φιλολογία μέχρι νομική και πολιτικές επιστήμες.
Πρωτοστάτησε, μέσω του πρύτανη Νάνο Ρουζίν, ενός φιλέλληνα Σλαβομακεδόνα, με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και της Τυνήσιας νομπελίστριας Μπουχαμαουί, να αναδειχθεί η πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης στους δυο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Οι νέοι φοιτητές προσβλέπουν στους ορίζοντες που ανοίγονται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αισιοδοξία που κομίζει για το μέλλον.
Το επίπεδο της εκπαίδευσης και περιχαράκωση της χώρας αποτελεί, για τους περισσότερους, εμπόδιο ανυπέρβλητο. Η Συμφωνία ωστόσο θα πυροδοτήσει, όπως λένε, αλλαγές που μόνο ευκαιρίες μπορούν να φέρουν.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
Μοιράσου το άρθρο: