Πολύ κοντά στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από το Eurogroup, την Παρασκευή, βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν υπέβαλε σήμερα στο Euroworking Group θετική έκθεση για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτούμενων δράσεων της αξιολόγησης. Εφικτή η επίσημη πρόβλεψη της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,2% της ελληνικής οικονομίας το 2019 και ενδεχομένως να ξεπεραστεί παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερωθεί για την ψήφιση του νόμου αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας στα στεγαστικά δάνεια και για τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας, που πέρασε από την ελληνική Βουλή και όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Αννίκα Μπράϊτχαρντ οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τη δευτερογενή νομοθεσία είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιλυθούν όλα τα εναπομείναντα ζητήματα. Εκτίμησε, μάλιστα ότι πλέον μπορεί να επέλθει συμφωνία πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, και να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση των χρημάτων προς την Ελλάδα.
Η επιβεβαίωση επίτευξης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα επιτρέψει την απόδοση στην Ελλάδα ποσού 974 εκατομμυρίων ευρώ, από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο Βουκουρέστι.
Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη σταδιακή εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων δανεισμού από το δεύτερο πρόγραμμα. Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που χρονικά υπολογίζεται τον Ιούνιο, αναμένεται νέα επιστροφή χρημάτων προς την Ελλάδα, αντίστοιχου ποσού.
Πρακτικά, η απελευθέρωση των χρημάτων θα γίνει από τον ΕΜΣ, μετά την ομόφωνη απόφαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και την επακόλουθη έγκριση από ορισμένα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που πήρε η Ελλάδα
Η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Η σχετική συζήτηση λαμβάνει χώρα την στιγμή που η Ελλάδα πρόκειται να υλοποιήσει τον πρώτο γύρο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, που πιθανά θα καταλήξει στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ κατά την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείo.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμη υποβάλει στο ΔΝΤ επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση, ωστόσο διερευνά αυτή την δυνατότητα, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επειδή τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί πρώτα να δοθεί το πράσινο φως από την ευρωζώνη και αυτό επειδή οι χώρες της Νομισματικής Ένωσης πρέπει να παραιτηθούν του δικαιώματός τους να αποπληρώνονται πρόωρα κατά το ανάλογο ποσόν. Κατά το παρελθόν η σχετική διευκόλυνση έχει παραχωρηθεί στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.
Telegraph: Στους θετικούς δείκτες της Ευρωζώνης και η Ελλάδα
Η Γερμανία «οδηγεί» την ευρωζώνη σε επιτεινόμενη ύφεση στη βιομηχανική παραγωγή, αλλά υπάρχουν αλλού θετικά σημάδια, καθώς κάποια τμήματα της ευρωζώνης είναι σε καλύτερη κατάσταση, γράφει η βρετανική Telegraph τονίζοντας ότι ο δείκτης μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) αυξήθηκε σε υψηλό 12 μηνών, στην τιμή 54,7 –από τις καλύτερες τιμές μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εργοστάσια σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία βλέπουν την παραγωγή τους να πέφτει με ρυθμό ταχύτατο –για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Τις χειρότερες επιδόσεις από την εποχή της κρίσης χρέους του 2012, επέδειξε η Γερμανία. Οικονομολόγοι φοβούνται τα χειρότερα. Και δεν είναι μόνο ο μεταποιητικός τομέας που έχει προβλήματα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για πτώση του ιταλικού ΑΕΠ και επιστροφή της χώρας σε αδύναμη ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕΡεπορτάζ video: Γιώργος Συριόπουλος
Μοιράσου το άρθρο: