Οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκαν χθες Κυριακή νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, σε μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδότησε την είσοδο στο κοινοβούλιο της ακροδεξιάς δια του Vox, για πρώτη φορά μετά το τέλος της φρανκικής δικτατορίας, πριν από σαράντα χρόνια, αλλά και τη θεαματική συρρίκνωση της ισχύος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που έχασε 71 έδρες.
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές», διατράνωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, «το μέλλον νίκησε και το παρελθόν ηττήθηκε». Για τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο ισπανικός λαός έστειλε με την ψήφο του το μήνυμα: «δεν θέλουμε οπισθοδρόμηση, δεν θέλουμε την αντίδραση (…) θέλουμε μια χώρα που προχωράει μπροστά, που κοιτάει προς το μέλλον».
Ο Πέδρο ΣάντσεθΕξασφαλίζοντας 123 έδρες από 85 στις προηγούμενες εκλογές του 2016, το PSOE κατήγαγε καθαρή νίκη, την πρώτη του από το 2008. Όμως απέχει από την πλειοψηφία των 176 εδρών. Ήδη το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με 42 έδρες, μέσω του ηγέτη του Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει δηλώσει ανοιχτό σε κυβέρνηση συμμαχίας, ωστόσο ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη και διαφόρων περιφερειακών κομμάτων, όπως το PNV (βάσκοι εθνικιστές, 6 έδρες), καθώς απαιτούνται ακόμη 11 έδρες για την πλειοψηφία.
Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο ρόλος των καταλανών αυτονομιστών οι οποίοι, όπως το Podemos και το PNV, συνέβαλαν ο Σάντσεθ να ανέλθει στην εξουσία, υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής εναντίον του Ραχόι. Τα κόμματα αυτά κέρδισαν έδαφος και θα καταλάβουν 22 έδρες (15 η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας [ERC], πιο μετριοπαθής, 7 η παράταξη Μαζί για την Καταλονία του πρώην προέδρου της επαρχίας Κάρλος Πουτζδεμόν).
Η στήριξή τους είναι απαραίτητη στον Σάντσεθ για να φθάσει το όριο των 176 εδρών στο κοινοβούλιο, αλλά ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προτιμήσει να μη ζητήσει την ένταξή τους στην κυβερνητική συμμαχία, αλλά να σχηματίσει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική μειοψηφία, που θα βασίζεται στην αποχή των Καταλανών.
Την ίδια ώρα, οι Πολίτες (Ciudadanos) που αύξησαν τις έδρες τους από τις 32 στις 57, διεκδικούν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν φαίνεται πιθανό το σενάριο συνεργασίας με τον Σάντσεθ. Άλλωστε εκστρατεία τους βασίστηκε στο στόχο «εκδίωξης του Σάντσεθ από την εξουσία» διότι «συνθηκολόγησε» με τους καταλανούς αυτονομιστές, ενώ και οι ψηφοφόροι του Σάντσεθ το απεύχονται. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν ρυθμικά «όχι με τον Ριβέρα» χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ο Άλμπερτ Ριβέρα των Θιουδαδάνος«Θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση του Σάντσεθ και του Ποδέμος (…) Είμαστε τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης», είπε ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Αλμπέρτο Ριβέρα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Μαδρίτη αργά το βράδυ, περιφρονώντας ανοιχτά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που θα θυμάται τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία υποχώρησε στις 66 έδρες ως τη χειρότερη στην ιστορία του. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για το παραδοσιακό κόμμα εξουσίας της ισπανικής δεξιάς, που είχε 137 έδρες στην προηγούμενη Βουλή.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά θα καταλάβει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης και ο ηγέτης του Βοξ, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, διεμήνυσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», ανήγγειλε την αρχή της «επανακατάκτησης» της Ισπανίας και επέμεινε πως η παράταξη της άκρας δεξιάς «ήρθε για να μείνει». Το κόμμα έκανε κυρίως την εκστρατεία του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αντιγράφοντας τις τακτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Έχει συμμαχήσει με τη Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) στη Γαλλία και με τον Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα) στην Ιταλία. Χρησιμοποίησε λόγο αντιφεμινιστικό, αντιμεταναστευτικό, άκρως τοξικό έναντι των αυτονομιστών στην Καταλονία.
Η συμμετοχή υπολογίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ανήλθε στο 75,78%, ήτοι ήταν κατά περίπου 9,5% υψηλότερη από ό,τι το 2016, παρότι επρόκειτο για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη στην Ισπανία μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή, το μετεκλογικό ημερολόγιο λέει πως στις 21 Μαΐου θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή. Τέσσερις ημέρες μετά θα πρέπει να αρχίσουν οι επισκέψεις στον βασιλιά ο οποίος θα δώσει την διερευνητική εντολή στον Σάντσεθ. Εκεί ο Σάντσεθ θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους και να τον στηρίξουν στη Βουλή για να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός.
Όλα αυτά συμπίπτουν όχι μόνο με τις ευρωεκλογές αλλά και με τις δημοτικές και τις εκλογές των Αυτονομιών. Άρα ο Σάντσεθ θα συνεχίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ως τις 8 Ιουνίου θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Διαφορετικά η διαδικασία επαναλαμβάνεται κι αν όλα ναυαγήσουν εκλογές το φθινόπωρο αν και αυτό είναι απίθανο ως σενάριο.
Η ισπανική πολιτική ηγεσία πάντως έχει έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων προς επίλυση μπροστά της, από την κρίση στην Καταλονία –όπου οι αυτονομιστές ηγέτες αποπειράθηκαν να προχωρήσουν σε απόσχιση της επαρχίας το 2017– ως τον τερματισμό του διαρκούς πολιτικού αδιεξόδου, από τη επιβράδυνση της οικονομίας ως την επίμονα υψηλή ανεργία.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais
Μοιράσου το άρθρο: