«Κάτι λάθος συμβαίνει με την Εισαγγελική πρόταση, που αποτελεί επιβράβευση για τους κατηγορούμενους. Η πρόταση του Εισαγγελέα είναι προκλητική και αν γίνει δεκτή είναι σαν το δικαστήριο να ανάβει το πράσινο φως και για μελλοντικές δολοφονίες παιδιών από αστυνομικούς». Τα παραπάνω είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η συνήγορος πολιτικής αγωγής στην δίκη για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας συνεχίστηκε σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για μία ιστορική δίκη, για τη χώρα, για τις νέες γενιές, για τους μαθητές, για τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το θάνατο μέσω της δολοφονίας του Αλέξανδρου, για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Χαρακτήρισε πρωτοφανή την απόφαση του Αρείου Πάγου να εκδικαστεί η υπόθεση τόσο σε πρώτο όσο και δεύτερο βαθμό εκτός της Αθήνας, δηλαδή εκτός του φυσικού της χώρου. Ζήτησε από το Δικαστήριο να αρθεί στο ύψος της ιστορικής δίκης και να λάβει μία απόφαση, η οποία δεν θα «γεννήσει» και άλλους αστυνομικούς που θα σηκώνουν το όπλο και θα δολοφονούν παιδιά. «Εάν – είπε χαρακτηριστικά – η δικαιοσύνη είχε σταθεί στο ύψος της στο παρελθόν και είχε τιμωρήσει αυστηρά αστυνομικούς που δολοφόνησαν πολίτες ή άσκησαν ακραία μορφής βία κατά πολιτών, τότε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δεν θα θρηνούσε τον Αλέξανδρο».
Επεσήμανε ότι είναι η δίκη με τα περισσότερα δυνατά εμπόδια για την πολιτική αγωγή και πρόσθεσε επιχείρηση συγκάλυψης από την πλευρά των μηχανισμών της Αστυνομίας για να καλύψουν τους Κορκονέα και Σαραλιώτη. «Οι κατηγορούμενοι – πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου – ενήργησαν δόλια και μαζί σε όλες τις φάσεις. Λειτούργησαν συγκαλυπτικά, παραπειστικά και ψευδόμενοι από την αρχή μέχρι το τέλος στην υπόθεση».
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, υπενθύμισε τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων τους οποίους η αστυνομία δεν κάλεσε να καταθέσουν, ανέλυσε το νόμο 3169/2003 για την οπλοφορία και χρήση όπλου από την πλευρά των αστυνομικών και χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση του Εισαγγελέα, για ελάφρυνση της κατηγορίας για τον Κορκονέα και για αθώωση του Σαραλιώτη. «Ο κ. Εισαγγελέας – συμπλήρωσε – που προτείνεται για προαγωγή στην Ευρώπη είπε για ενδεχόμενο δόλο. Δεν αλλάζει η ποινή, αλλάζει, ωστόσο η αντίληψη των πραγμάτων. Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι υπάρχει μερίδα του κρατικού μηχανισμού, που θεωρεί ότι αστυνομικοί, ακόμη και αν σκοτώνουν, μπορούν να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης».
Παρόντες στη σημερινή ακροαματική διαδικασία ήταν και αλληλέγγυοι. Συγκίνησε βαθιά η παρουσία στην αίθουσα του διευθυντή της Σχολής Μωραΐτη κ. Γιώργου Θαλάσση, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του την ελπίδα η Λαμία να μη γίνει «λάμια για την υπόθεση της δολοφονίας του μαθητή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το Εφετείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.»
Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε, λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Θα συνεχιστεί στις 12 Απριλίου με την αγόρευση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο, μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας η δήλωση του συνηγόρου του Επαμεινώνδα Κορκονέα κ. Ανδρούλα. Ο κ. Ανδρούλας σχολιάζοντας την αγόρευση της πολιτικής αγωγής είπε ότι πρόκειται για λόγια μίσους και συνέχισε δηλώνοντας ότι «η Ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από λόγια μίσους αλλά από λήθη. Δεν έχει ανάγκη από ακραία λόγια σαν και αυτά που οδήγησαν στα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου και σε ό,τι ακολούθησε».
Μοιράσου το άρθρο:
Ιστορικής σημασίας η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο