Κίνητρα σε γιατρούς για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας

Με διπλό στόχο, τόσο την κάλυψη των άγονων περιοχών με γιατρούς, όσο και την αναστροφή του brain drain, της φυγής δηλαδή κυρίως των νέων γιατρών από την Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας συγκροτεί Επιτροπή η οποία θα εξετάσει – και στη συνέχεια θα παρουσιάσει- τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στους λειτουργούς του Ιπποκράτη ώστε να αλλάξει ο χάρτης της δημόσιας υγείας σε αυτά τα δύο κρίσιμα πεδία.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι σαφής: κανένα νευραλγικό κενό, καμία μαύρη τρύπα στις υπηρεσίες υγείας των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών δεν θα καταγραφεί το επόμενο καλοκαίρι.

«Αυτό που συνέβη τους τελευταίους τρεις μήνες όπου σημειωνόταν ντόμινο ελλείψεων και προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν θα επαναληφθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας στο προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους την Τρίτη.

Οι ελλείψεις γιατρών ήταν δυστυχώς κομμάτι της καθημερινότητας στο σύστημα δημόσιας υγείας το προηγούμενο διάστημα, που οι διοικητές στην καλύτερη περίπτωση το έλυναν με «εντέλλεσθε» προς τους γιατρούς και στη χειρότερη με… απραξία, ιδίως μετά τις εθνικές εκλογές όπως έχει καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ.