Ισχυρή ψυχρή εισβολή από τα βόρεια προβλέπεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, εκτεταμένες χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
Έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής, εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά.
Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο καιρού:
Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες
1. Την Κυριακή (06-04-2025) τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).
2. Τη Δευτέρα (07-04-2025) μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Β. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις:
1. Από τη νύχτα της Κυριακής (06-04-2025) προς Δευτέρα (07-04-2025) και έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στα ορεινά και τα ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης (περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και πάνω).
2. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) στα ορεινά Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Γ. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα της Κυριακής στη Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία τη Δευτέρα και την Τρίτη στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα.
Παγετός τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) στη βόρεια χώρα και τις πρωινές και βραδινές ώρες Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης στο εσωτερικό όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας.
O προγνώστης καιρού, Λευτέρης Σούσος κάνει λόγο για ραγδαία μεταβολή του καιρού στις επόμενες ώρες:
●Έρχεται ο Απριλιάτικος βορειοελλαδίτικος χιονιάς από σήμερα το βράδυ.
Θα χιονιστεί η Δυτική Μακεδονία ακόμη και μέσα στα αστικά κέντρα των ημιορεινών τμημάτων της, περιοχές επίσης με χαμηλό υψόμετρο της κεντρικής/ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, βορειοανατολικό Αιγαίο θα χιονίσει και σε ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της κεντροανατολικής Στερεάς.
●Περιοχές της βόρειας χώρας θα χιονιστούν πρόσκαιρα έως και τα 400 με 500 μέτρα από σήμερα την νύχτα μέχρι και κατά την διάρκεια της Δευτέρας.
●Θα σημειωθεί και παγετός κατά τόπους από σήμερα την νύχτα στα κεντρικά και τα βόρεια(ορεινές/ημιορεινές αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο) που θα μας συντροφεύει ο παγετός στα ηπειρωτικά τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη κυρίως την νύχτα και νωρίς το πρωί, οπότε καθόλου καλά τα νέα για τον αγροτικό τομέα.
○Από την ερχόμενη Πέμπτη και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα αρχίζει σταδιακά να ανεβαίνει και η αστάθεια να περιορίζεται τις μεσημβρινές με απογευματινές ώρες κυρίως.