Η απειλή για την Ελλάδα από την τουρκική παρουσία στην Λιβύη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς η Τουρκία κατασκευάζει και δεύτερη ναυτική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας το οποίο διοικείται από την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σάρατζ (ο οποίος εθνικά είναι Τούρκος).
H Toυρκία δεν έχει αποκτήσει μόνο το δικαίωμα κατασκευής ναυστάθμου στην Μισράτα και το δικαίωμα χρήσης της πολύ μεγάλης αεροπορικής βάσης της Αλ Ουατίγια. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στην πόλη Αλ Κουμς ανατολικά της πρωτεύουσας του κράτους της Βόρειας Αφρικής.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αν το επιθυμεί μπορεί να μεταφέρει μεγάλες αεροναυτικές δυνάμεις στην Λιβύη και να δημιουργήσει εκ του Νότου σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα ενώ η Κρήτη τίθεται στο «στόχαστρο» της Άγκυρας και ειδικότερα η θαλάσσια περιοχή στα νότια του νησιού.
Μπορεί επίσης να υποστηρίξει αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης Σίσι και να ενισχύσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο.
Υπενθυμίζεται πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι το πολιτικό σκέλος του ISIS. Την χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να επανασυστήσει τουλάχιστον την επιρροή της σε όλα τα παλαιά εδάφη της νεκρής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σημειώνεται ότι πολιτικά η Μουσουλμανική Αδελφότητα ελέγχει εν μέρει την Τυνησία καθώς εκλογικά είναι ισχυρή ενώ η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την τραγωδία της έκρηξης της Βηρυτού εξοπλίζει αυτή την στιγμή την Αδελφότητα (τις πολιτοφυλακές της) στον Λίβανο.
Ο Ρ.Τ Ερντογάν πολύ θα ήθελε να περικυκλώσει την Ελλάδα με χώρες τις οποίες θα ελέγχει μέσω του πολιτικού Ισλάμ.
Το δυτικό τμήμα της Λιβύης ανήκει στην Αδελφότητα καθώς ο Σάρατζ είναι μέλος της.
Σύμφωνα με λιβυκές, ιταλικές και τουρκικές πηγές, ήδη στις 10-12 Αυγούστου στο λιμάνι του Αλ Κουμς (που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όχι μακριά από την αρχαία πόλη Leptis Magna), οι εργασίες υποδομής θα αρχίσουν για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη παρουσία ξένων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την εκ νέου δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων (συμπεριλαμβανομένων φρεγατών), θα εγκατασταθούν στην Αλ Κούμς ειδικές δυνάμεις καθώς και μονάδες υποβρύχιων καταστροφών του τουρκικού Ναυτικού, που θα παρέχουν προστασία της βάσης από την ξηρά και τον αέρα.
Η εναέρια κάλυψη θα γίνεται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα KORAL και Redet-2), οι τελευταίες εκδόσεις του συστήματος αεροπορικής άμυνας Hawk και τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά όπλα του Korkut, τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν προστασία από πιθανές ενέργειες της Αεροπορίας του Εθνικού Στρατού της Λιβύης- LNA.
Μελλοντικά, μια τέτοια βάση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, τα οποία θα λειτουργούν στον Κόλπο της Σύρτης και δεν θα εξαρτώνται τόσο πολύ από ζητήματα αναπλήρωσης προμηθειών και ανεφοδιασμού στη θάλασσα, δεδομένου ότι θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν στο αλ Κουμς ακόμη και όταν υπάρχει ανάγκη γρήγορης μετάβασης σε μια πιθανή πολεμική ζώνη στα ανοικτά των ακτών της χώρας.
Προς το παρόν, υπάρχουν τρεις τουρκικές φρεγάτες και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο στα ύδατα του κράτους της Βόρειας Αφρικής.
Αυτά αρκούν για να διατηρηθεί η τοπική υπεροχή στον Κόλπο της Σύρτης, καθώς ο Χαφτάρ δεν διαθέτει πλήρη στόλο και μόνο παλαιούς πυραύλους κατά πλοίων που αγοράστηκαν από την ΕΣΣΔ, στα χρόνια της διακυβέρνησης του συνταγματάρχη Καντάφι. Με αυτούς μόνο δεν θα μπορέσει να απειλήσει τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Εν ολίγοις αυτό που κάνει η Άγκυρα είναι να μεταφέρει αρκετές δυνάμεις στην Λιβύη ώστε να είναι σε θέση να «εξαφανίσει» η ίδια ένα μελλοντικό ανατολικό λιβυκό κράτος (Κυρηναία).