Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός από την περασμένη εβδομάδα επέβαλε μηδενικό ΦΠΑ σε 1.700 βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Σε ψωμί, γάλα, αβγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία, πάνες ενηλίκων κ.ά. Στον όρο «ψωμί» π.χ. συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη ψωμιού, φρέσκου ή κατεψυγμένου. Το ίδιο ισχύει και για όλων των ειδών τα γάλατα και ούτω καθεξής.
Χθες ο έμπειρος Κύπριος πολιτικός, με μεγάλη θητεία στον τραπεζικό κλάδο, έδωσε συνέντευξη στο Euronews και ουσιαστικά εξήγγειλε επέκταση του μέτρου. Είπε ότι, αν χρειαστεί, μετά το εξάμηνο θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Το μέτρο ήρθε από τη νέα κυβέρνηση σε μια εποχή που ο πληθωρισμός στην Κύπρο έχει πέσει ήδη αρκετά. Τον Απρίλιο έκλεισε στο 3,8%. «Θα πρέπει βεβαίως να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια αισχροκέρδειας» τόνισε ο Μάκης Κεραυνός.
Ομως η κυπριακή κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτά. Εκτιμά το κόστος από τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα 11.000.000 ευρώ για το εξάμηνο. Ετσι στάθμισε την κατάσταση και διαπίστωσε, όπως λέει ο ΥΠΟΙΚ, ότι το κόστος δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Συνεπώς όχι μόνο υπάρχει πιθανότητα για γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ μελλοντικά, αλλά ήδη «επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή κι έναν άλλον κατάλογο με προϊόντα και υπηρεσίες». Τονίζει δε ότι «αυτή η διαδικασία θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, συντελεστές ΦΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 19% να πέσουν στο 13% ή στο 3%».
Η Κύπρος έχει περάσει πολλά τα τελευταία 10 χρόνια. Οπως κι εμείς. Κι αυτή είχε capital controls, το 2013, μάλιστα με κούρεμα καταθέσεων που δεν έγινε στην Ελλάδα. Και σ’ αυτήν επιβλήθηκαν μνημόνια. Αν και η οικονομία της ανέκαμψε πιο γρήγορα από την ελληνική, οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα.