Δυο σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν αντίστοιχα τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες βράδυ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε διπλή σεισμική δόνηση εντάσεως 4,3 και 5,1 Ρίχτερ μέσα σε διάστημα μερικών λεπτών, σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή της Αμοργού.
5️⃣1️⃣ 🟠 Σεισμός M 5.1, 17/02 09:49, βάθος 5 χλμ, 32 χλμ ΒΑ από Σαντορίνη.
Προκαταρκτική Λύση, EAA/ΓΙ#σεισμος #seismos pic.twitter.com/SIStTzwczM
— EQGR (@eqgr) February 17, 2025
Στη 01:08 καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και χθες Κυριακή στις 22:55 σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή.
🔔#Earthquake (#σεισμός) M4.3 occurred 22 km S of #Kamárion (#Greece) 3 min ago (local time 22:55:59). More info at:
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/hJzAYnktGK
🖥https://t.co/QZxPVIYzhm pic.twitter.com/vBSiuy47fW— EMSC (@LastQuake) February 16, 2025
Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Η πηγή αυτή έκανε λόγο χθες Κυριακή για «σταδιακή μείωση» της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Σεισμολόγοι: Το μάγμα του ηφαιστείου συσχετίζεται με τους σεισμούς
Τα τελευταία 24ωρα οι σεισμολόγοι φαίνεται να συμφωνούν πως οι σεισμοί συνδέονται με την κίνηση μάγματος που προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επανήλθε με μια νέα ανάρτηση για το φαινόμενο σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε». Τονίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα και τα μέτρα προφύλαξης είναι απαραίτητα.
«Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση σεισμών και ηφαιστειακής δράσης. Η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στις τελευταίες 20 ημέρες είναι τεκτονομαγματικής φύσεως, δηλαδή αρχικά μαγματικής αιτίας, στη συνέχεια όμως αποκτά και τεκτονικές ιδιότητες. Όπως ανεβαίνει το μάγμα αυξάνει την πίεση στα πετρώματα. Η ανοδική αυτή κίνηση προκαλεί θραύση στα πετρώματα δηλαδή καθαρά ηφαιστειακούς μικροσεισμούς. Παράλληλα προκαλείται και αύξηση των τάσεων στο φλοιό ενεργοποιώντας μικρορήγματα προκαλώντας και καθαρά τεκτονικούς σεισμούς» σημειώνει.
«Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα 2 μεγάλα ηφαίστεια της περιοχής Νέα Καμένη και Κολούμπο» συμπληρώνει. Και συνεχίζει: «Έχουμε λοιπόν άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση! Δεν ξέρουμε όμως ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο».
«Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική (είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βορειοανατολικά του στην Άνυδρο). Ας ελπίσουμε επίσης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956. Το σενάριο όμως τεκτονικού σεισμού της τάξης των 6R παραμένει και πρέπει να το έχουμε υπόψη για αρκετό καιρό, ακόμη και αν έχει σταματήσει δραστικά η σεισμικότητα» καταλήγει.