Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός θεσμοθετημένου σχήματος συνεργασίας και διαλόγου, το οποίο και αποτέλεσε και το μεγάλο ζητούμενο στην Κοινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο σημειώνει ο κ. Σωτήρης Ρούσσος Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Ρούσσος κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα της συνόδου επικεντρώθηκε σε τρία σημεία: την επάνοδο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή με έναν πιο θεσμικό τρόπο, την επάνοδο της Αιγύπτου ως μια σημαντική δύναμη στον αραβικό κόσμο μετά από πολλά χρόνια απουσίας της και την «γκολφοποίηση» του αραβικού κόσμου που σημαίνει την προσπάθεια επιβολής από πλευράς των μοναρχιών των κρατών του Περσικού Κόλπου μίας νέας ατζέντας, η οποία συνοψίζεται στα θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης υποβαθμίζοντας τα θέματα της προσφυγικής κρίσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι τα ανοιχτά και κρίσιμα θέματα όπως το Παλαιστινιακό, η Υεμένη, η Λιβύη ενδέχεται στο μέλλον να αναδειχθούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα των επόμενων ετών και επιπλέον ίσως προκαλέσουν νέες μαζικές ροές προσφύγων προς την Ευρώπη.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Μοιράσου το άρθρο: