Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) η δολοφονία του 39χρονου Τούρκου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2024 στην περιοχή της Κυψέλης.
Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 4 άτομα ομοεθνείς του θύματος, σε βάρος των οποίων, σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη κατά συναυτουργία, ηθική αυτουργία και συνέργεια σε ανθρωποκτονία με δόλο, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία προηγήθηκε έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν κατάλληλα πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των κατηγορούμενων. Ειδικότερα, πρόκειται για τους δύο φυσικούς αυτουργούς της ανθρωποκτονίας, οι οποίοι όπως προέκυψε «στρατολογήθηκαν», έλαβαν εντολή και υποβοηθήθηκαν στην τέλεσή της από άλλο κατηγορούμενο, ο οποίος με τη σειρά του είχε λάβει την εντολή οργάνωσης και εκτέλεσης από τον τέταρτο συγκατηγορούμενό τους, ο οποίος είναι έγκλειστος σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.
Το έγκλημα είχε σημειωθεί στην οδό Λέσβου 3, στην Κυψέλη, με θύμα τον Mehmet Nezir Islek, το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι δράστες της δολοφονίας είχαν ως ορμητήριο την Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο (CAMP) Οινοφύτων Βοιωτίας. Κατά πληροφορίες, το συμβόλαιο θανάτου ανήλθε στο ύψος των 250.000 δολαρίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δύο φυσικοί αυτουργοί ενώθηκαν σε «ομάδα» με τον συγκατηγορούμενό τους -ο οποίος τους είχε στρατολογήσει νωρίτερα- και μετέβησαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου πυροβόλησαν με πιστόλι το θύμα τη στιγμή που επιβιβάζονταν στο όχημά του. Ακολούθως, διέφυγαν περπατώντας ενώ πέταξαν το όπλο, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε, ενώ στο πλαίσιο εξέτασής του από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προέκυψε ότι οι τέσσερις κάλυκες που εντοπίστηκαν στο σημείο της ανθρωποκτονίας, είχαν πυροδοτηθεί από το συγκεκριμένο πιστόλι.
Από την Αστυνομία, σημειώνεται ότι, οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για – κατά περίπτωση – παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ αναζητούνται και από τις Αρχές της Τουρκίας, για -μεταξύ άλλων-, εγκληματική οργάνωση, κλοπές, ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας Ανάκρισης.
Πώς έγινε το έγκλημα
Όπως προέκυψε από μαρτυρίες ανθρώπων που διαμένουν στη δομή και αναδεικνύει το protothema.gr, καθώς και από οπτικό υλικό, οι τρεις εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία έφυγαν μέσα από την προσφυγική δομή στα Οινόφυτα, λίγες ώρες πριν το έγκλημα, επιβιβάστηκαν σε τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Οινόης και κατευθύνθηκαν στον σταθμό Λαρίσης.
Από εκεί μετέβησαν σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας και σταδιακά προσέγγισαν τον τόπο του εγκλήματος. Λίγα λεπτά πριν την ανθρωποκτονία, οι δύο εξ αυτών κινήθηκαν με διαφορά ελάχιστου χρόνου, προς το ακριβές σημείο της επίθεσης, όπου ήταν σταθμευμένο το όχημα του θύματος, τον περίμεναν να εμφανιστεί και, τη στιγμή που ο Islek και ένα φιλικό του πρόσωπο προσπάθησαν να εισέλθουν στο όχημα, του επιτέθηκαν με πυροβόλο όπλο, τραυματίζοντάς τον σε διάφορα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ακριβώς μετά την επίθεση οι δύο δράστες της ενέδρας διέφυγαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ταξί. Στη συνέχεια, «ξεφορτώθηκαν» τα μπουφάν που φορούσαν την ώρα της δολοφονίας, καθώς και το όπλο του εγκλήματος, το οποίο βρέθηκε αρκετές ημέρες αργότερα.
Όσον αφορά στο ποινικό παρελθόν των δραστών, όλοι τους αναζητούνται σε εθνικό επίπεδο, είτε για κλοπές, ένοπλες ληστείες, αντίσταση κατά των Αρχών, είτε για διακεκριμένες απάτες και απόδραση, είτε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, διακεκριμένες κλοπές, είτε για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Όσον αφορά στη χώρα μας, οι τρεις εκ των κατηγορουμένων Τούρκων έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράβαση του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν. 3386/05 «Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη Χώρα», ενώ ο τέταρτος για παράβαση του Ν. 2168/93 «Περί όπλων». Ο τελευταίος την 12-12-2024 συνελήφθη, μετά από ταύτιση των αποτυπωμάτων του, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του η υπ’ αριθ. Α-14465/12-2024 από 11-12-2024 Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της INTERPOL Τουρκίας.
Καθώς εκκρεμούσε η αναγνώρισή του ως πρόσφυγα, αρχικά του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τη Χώρα. Ακολούθως, με την υπ’ αριθ. 105/14-2-2025 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, άρθηκαν οι περιοριστικοί όροι και φυλακίστηκε στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης.
Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, παρά τις αναζητήσεις των αστυνομικών αρχών, δεν εντοπίσθηκαν, καθώς μετά τη δολοφονία διέφυγαν από τη δομή των Οινοφύτων και δεν έχουν επιστρέψει, αλλά και κατόπιν αξιολόγησης πληροφορίων πιθανολογείται ότι έχουν διαφύγει σε χώρες του εξωτερικού.