Στην αγορά ακινήτων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου και της Ικαρίας ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» στην Φωνή της Ελλάδας. Γι’αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τους μεσίτες Μιλτιάδη Λεβίδη στην Χίο, Λουκιανό Ραλλίδη στην Λέσβο, Γιώργος Μαλαγάρη στη Σάμο και Ελένη Μάζαρη στην Ικαρία.
Μιλτιάδης Λεβίδης, Χίος
Οι τιμές των ακινήτων στο νησί της Χίου των 45.000 κατοίκων υποχώρησαν έως 30% κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η ζήτηση εμφανίζεται πλέον αυξημένη ενώ οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί.
Ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον λόγω της υποχώρησης των τιμών και της ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ τονίζει ο κ. Λεβίδης που έχει γεννηθεί στο Μοντρεάλ του Καναδά.
Στην πόλη, τα νέα σπίτια πωλούνται προς 1200 ευρώ το τ.μ. ενώ υπάρχουν παλιά σπίτια 80 τ.μ. στο κέντρο που χρήζουν ανακαίνισης και πωλούνται απο 35-40 χιλ. ευρώ έως 100 χιλ. ευρώ.
Σε όλα τα χωριά υπάρχουν πέτρινα σπίτια που πωλούνται προς 20-30 χιλ. ευρώ έκαστο με το κόστος της ριζικής ανακαίνισης να ανέρχεται προς 400-500 ευρώ το τ.μ.
‘Οσον αφορά τα χωράφια με μαστιχόδεντρα που ευδοκιμούν μόνο στη Νότια Χίο, κάποιος θα μπορούσε να τα αγοράσει προς 3 χιλ. ευρώ το στρέμμα συν 50 ευρώ το μαστιχόδενδρο.
Πιο γενικά, τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου πωλούνται 70 με 80 χιλ. ευρώ κοντά στη πόλη και 30 με 50 χιλ. ευρώ μακριά από την θάλασσα.
Ο κ. Λεβίδης αναφέρθηκε επίσης στα αρχοντικά του Κάμπου που έχτισαν Γενουάτες με μεγάλα τοιχεία για να τα προστατεύουν από ανέμους. Τέτοια αρχοντικά ξεκινάνε από 500 χιλ. ευρώ.
Λουκιανός Ραλλίδης, Λέσβος
Οι τιμές στην Λέσβο υποχώρησαν από 20% έως 30% κατά μέσο όρο τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης.
Ομογενείς απο τις ΗΠΑ, την Αυστραλία έρχονται στο νησί και ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων.
Οι τιμές για τα αρχοντικά στην πόλη κυμαίνονται από 450 έως 800 χιλ. ευρώ έκαστο και για τα υπόλοιπα σπίτια από 1000 έως 1200 ευρώ το τ.μ. έναντι 2500 ευρώ πριν την κρίση. Κάποιος θα μπορούσε να βρεί παλιά σπίτια προς 800 ευρώ το τ.μ.
Στην πόλη υπάρχει πρόβλημα ενοικίασης. Ενα δυάρι μισθώνεται προς 300-350 ευρώ τον μήνα, ένα τριάρι 300-400 ευρώ και ένα σπίτι τεσσάρων δωματίων προς 400-500 ευρώ τον μήνα.
Στο Μόλυβο, τα παλιά σπίτια πωλούνται προς 50-60 χιλ. ευρώ και η βίλα προς 300 χιλ. ευρώ. Στην Αγιάσο, κάποιος μπορεί να βρεί παλιό σπίτι για 40 χιλ. ευρώ. Μονοκατοικία με 3 υπνοδωμάτια νοικιάζεται προς 500-600 ευρώ.
«Ζήτηση έχω, σπίτια δεν έχω,» δηλώνει ο κ. Ραλλίδης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αρκετή γη για να οικοδομηθεί ενώ η πόλη δεν επεκτείνεται.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την αγορά οικοπέδου εντός οικισμού, οι τιμές ξεκινάνε από 50-60 χιλ. ευρώ και ανεβαίνουν στις 80 χιλ. ευρώ για οικόπεδα 1200 τ.μ. εντός οικισμού με θέα.
Τέσσερα στρέμματα εκτός οικισμού κοστίζουν 50 με 150 χιλ. ευρώ ανάλογα με την τοποθεσία.
Γιώργος Μαλαγάρης, Σάμος
Οι τιμές είναι σταθερές με λίγες αγοραπωλησίες αλλά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο τα τελευταία 4 χρόνια να αγοράσουν οικόπεδα στο νησί του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου.
Ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί Βορειοευρωπαίοι, Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι, Κινέζοι και ¨Αραβες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπως αναφέρει ο κ. Μαλαγάρης.
Ομογενείς 2ης και 3ης γενιάς ενδιαφέρονται για τις ρίζες τους όπως ο Μανώλης Σκόρπος, ένας από τους μεγαλύτερους οινοποιούς στην Αυστραλία.
Εκτιμάται πως υπάρχουν 50 χιλ. ομογενείς με καταγωγή από την Σάμο στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, έναντι 20 χιλ. κατοίκων που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Από το 1995, το νησί είναι χωρισμένο σε χωροταξικές ζώνες τονίζει ο κ. Μαλαγάρης.
Οσον αφορά τις τιμές, τέσσερα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πωλούνται απο 60 χιλ. ευρώ και άνω.
Υπάρχει ζήτηση απο μεγάλους τουριστικούς ομίλους, π.χ. από την Ινδία και την Νέα Αφρική, για την αγορά εκτάσεων στο νησί για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. εκτάσεις 30-50 στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ισραηλινοί αγόρασαν έκταση 100 στρεμμάτων για τουριστική μονάδα στο «χρυσό τρίγωνο», όπως το αποκαλούν, και περιλαμβάνει την Σάμο, την Πάτμο και το Κουσάντασι.
Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου κοστίζουν από 60 χιλ. ευρώ και πάνω.
Οσον αφορά τα σπίτια, παλιά διώροφα που χρήζουν ανακαίνισης, π.χ. στο Πάνω Βαθύ, πωλούνται από 25-30 χιλ. ευρώ και πάνω.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Γάλλοι και Ιταλοί έχουν αγοράσει ακίνητα για να τα εκμεταλλευθούν μ’ αυτό τον τρόπο, μισθώνοντας τα από 100 έως 300 ευρώ την μέρα.
Ελένη Μάζαρη, Ικαρία
Στο μοναδικό οικιστικό μοντέλο του νησιού της μακροζωίας που περιλαμβάνει διάσπαρτα σπίτια με μεγάλη έκαστη γύρω-γύρω για λόγους προστασίας από παλιά αναφέρθηκε η κ. Μάζαρη.
Η Ικαρία είναι μαι απο τις 5 μπλε ζώνες του κόσμου,εκεί δηλαδή που η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 χρόνια πάνω απο το κανονικό, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση απο όλο τον κόσμο.
Τέσσερα στρέμματα οικόπεδο με θέα και εύκολη πρόσβαση μπορεί να αγορασθεί από 50-60 χιλ. ευρώ
Ενα παλιό πέτρινο σπίτι που χρήζει ανακαίνισης με 1 έως 6 στρέμματα τριγύρω πωλείται προς 80 χιλ. ευρώ.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κώστας
Ηχολήπτρια: Σοφία Μαντά
Μοιράσου το άρθρο: