Πενήντα έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης από τις συγκρούσεις μεταξύ μαχητών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ και των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.Μεταξύ των νεκρών είναι δύο γιατροί και οδηγός ασθενοφόρου.Η Unicef προειδοποίησε ότι «σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά στην Τρίπολη και δεκάδες χιλιάδες άλλα στις δυτικές περιοχές» «απειλούνται άμεσα». Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές να «δώσουν διέξοδο στους αμάχους, επισημαίνοντας πως μετανάστες και πρόσφυγες είναι επίσης εγκλωβισμένοι» στη Λιβύη.
LNA forces are closing in on #Tripoli after taking control over Al Aziziyah region – report pic.twitter.com/QvYJJxbWqJ
— RT (@RT_com) April 11, 2019
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχο του έναν στρατώνα των δυνάμεων που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.
«Προς το παρόν παίζεται το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό», δήλωσε ένας διοικητής ένοπλης ομάδας που είναι πιστή στον ΛΕΣ που βρισκόταν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο.
Μάχες μαίνονται επίσης στην Άιν Ζάρα, πιο ανατολικά, προάστιο που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.
Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ομάδες της κατάφεραν «να επέμβουν την Τετάρτη το πρωί για να απομακρύνουν αμάχους από τις περιοχές των συγκρούσεων».
Ανθρωπιστική καταστροφή
Σε μια χώρα που είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 οι διεθνείς οργανώσεις φοβούνται ότι οι άμαχοι θα είναι για μια ακόμη φορά τα θύματα των εχθροπραξιών.
«Ανθρωπιστική καταστροφή ενδέχεται να πλήξει την πόλη, αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και επεκταθούν μέσα στην Τρίπολη, την πιο πολυπληθή περιοχή της Λιβύης με περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους», με αναμενόμενη την αύξηση των εκτοπισμένων.
Ήδη περίπου 5.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Τρίπολη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμαντ αλ Μεσμάρι κατηγόρησε τον κυβερνητικό στρατό ότι «συμμάχησε με ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις».
«Η μάχη δεν είναι πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράτζ. Είναι στα χέρια των τρομοκρατών», κατήγγειλε αναφερόμενος κυρίως στις παραστρατιωτικές οργανώσεις που έφτασαν στην Τρίπολη από τη Μιζουράτα.
Το ΝΑΤΟ «ανησυχεί»
Το ΝΑΤΟ από την πλευρά εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για τις μάχες στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουν» οι εχθροπραξίες, για να αποφευχθούν τα χειρότερα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, η έκτακτη συνεδρίαση δυόμιση ωρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας και της Γερμανίας δεν ενέκρινε σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Λιβύη.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ υπενθύμισε «σε όλες τις πλευρές» «την υποχρέωσή τους, βάσει του διεθνούς δικαίου, να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: μια σχετικά γρήγορη νίκη του Χάφταρ, μια παρατεταμένη σύγκρουση, αλλά μόνο στην Τρίπολη με μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της πόλης και μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των αμάχων και ένας παρατεταμένος πόλεμος που θα επεκταθεί σε όλη τη Λιβύη.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- DPA
Μοιράσου το άρθρο: