Ένταση των μαχών σημειώθηκε την Τρίτη 21/5 νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, τη στιγμή που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ενώπιον των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον «της έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου».
Έξι εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Τρίπολη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, και ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του είναι πάντα αντιμέτωποι με σφοδρή αντίσταση από μέρους ένοπλων ομάδων που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την πρωτεύουσα.
Η μάχη αυτή «μπορεί να οδηγήσει στον μόνιμο διχασμό της χώρας», τόνισε ο Γασάν Σαλάμε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών τουΣΑ. «Η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», πρόσθεσε.
Ζήτησε εξάλλου από το ΣΑ του ΟΗΕ να σταματήσει τη ροή των όπλων που φθάνουν στη χώρα, ενώ κανόνια ηχούσαν νότια της πρωτεύουσας.
Οι κρότοι καθώς βαρύ πυροβολικό έβαλλε ακούγονταν ως το κέντρο της Τρίπολης, καθώς νότια της λιβυκής πρωτεύουσας εκτυλίσσονταν οι σφοδρότερες συγκρούσεις από την αρχή του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, την 6η Μαΐου.
Οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στο Σαλαχουντίν, νότιο προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας όπου τα στρατεύματα της ΚΕΕ κέρδισαν έδαφος, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα αλ Μετζίι.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή του μετώπου χθες διαπίστωσαν ότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ πράγματι προέλασαν αποσπώντας λίγα χιλιόμετρα εδάφους σε αυτό το προάστιο.
Από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν καταγραφεί 510 νεκροί και 2.467 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ενώ, κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πάνω από 100.000 άλλοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των μαχών στα όρια της Τρίπολης.
Τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αψηφούν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές.
Σήμερα οι στρατιωτικές θέσεις των δύο αντίπαλων πλευρών είναι σχεδόν παγιωμένες στα νότια προάστια της Τρίπολης, μολονότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ απέσπασαν κάποια εδάφη που είχε κυριεύσει ο ΛΕΣ, χάρη στην αντεπίθεση που εξαπέλυσαν την 20ή Απριλίου.
Παράλληλα, έχουν αναφερθεί πολλές παραδόσεις ποσοτήτων οπλισμού στις δύο πλευρές, παρά το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη χώρα από το 2011.
Ο στρατάρχης Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ στηρίζουν την ΚΕΕ.
Στην πλευρά των ΗΠΑ, μια τηλεφωνική συνδιάλεξη στα μέσα Απριλίου μεταξύ του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Χαλίφα Χάφταρ προκάλεσε έντονη σεναριολογία για το ότι η Ουάσινγκτον διάλεξε πλευρά. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η Μόσχα κάθε άλλο παρά κρύβει την υποστήριξή της στον στρατάρχη Χάφταρ.
Φωτο αρχείου
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μοιράσου το άρθρο:
Λιβύη: Σφοδρές μάχες νότια της Τρίπολης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο