Προβληματισμό προκαλούν οι ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, που καταγράφονται πλέον ως συχνό φαινόμενο στους δρόμους του κέντρου. Μήνυμα ενάντια στην ξενοφοβία στέλνουν ο Αχμάντ και ο Αλί καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύματα σωματικής και λεκτικής βίας.
Ήταν μεσάνυχτα Δευτέρας. Ο Αχμάντ επέστρεφε στο σπίτι του, μαζί με έναν φίλο του. Καθώς περπατούσαν στο Μεταξουργείο, κοντά στην πλατεία Αυδή, δέχθηκαν επίθεση από μία ομάδα οκτώ αγνώστων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
«Ήταν σκοτάδι, δεν υπήρχε κανείς στο δρόμο, πίσω μια ομάδα κουκουλοφόρων μου είπαν τι κάνετε και από πού είστε…μόλις άκουσα εγώ κατάλαβα και είπα στο φίλο μου στη μητρική μου γλώσσα γιατί εκείνος δεν καταλάβαινε, ‘τρέχα γιατί θα μας χτυπήσουν’».
Ακολούθησε κυνηγητό μέχρι που ο Αχμάντ έπεσε πάνω σε μία κολώνα και στην συνέχεια έπεσαν πάνω του οι κουκουλοφόροι που τον χτύπησαν με μανία, βρίζοντάς τον.
Ο Αχμάντ ήρθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2009. Έμαθε πολύ γρήγορα την ελληνική γλώσσα και από το 2012 εργάζεται ως διερμηνέας Φαρσί, Παστού, Ορντού και Νταρί.
«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γίνω θύμα και μάλιστα στην πλατεία Μεταξουργείο, μία περιοχή που πάντα ένιωθα ασφαλής», είπε ο 32χρονος ο οποίος σήμερα έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία.
«Είχα ακούσει ότι σε συγκεκριμένα μέρη βαράνε ανθρώπους και δεν πηγαίνω. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μου συμβεί αυτό» πρόσθεσε.
Ο Αχμάντ, στέλνει μήνυμα και στους γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πηγαίνουν στα σχολεία που παρακολουθούν μαθήματα μικροί πρόσφυγες. «Δεν έχει σημασία τι χρώμα είσαι, τι θρησκεία είσαι και από πού είσαι. Δεν έχει νόημα ούτε φόβος, ούτε ανησυχία, να σταματήσουν τα παιδιά το σχολείο, δεν θα πάθουν τίποτα», λέει στο μήνυμά του.
Σε δύο μήνες το τραύμα στο χέρι του θα έχει αποκατασταθεί, όχι όμως και το τραύμα της ψυχής του, όπως είπε τονίζοντας πως παρά το μεγάλο σοκ που υπέστη από την ρατσιστική επίθεση, δεν θα μείνει κλεισμένος στο σπίτι του ούτε θα φοβηθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου
Μοιράσου το άρθρο: