Το τουρκικό κόμμα AKP αποφάσισε να καταθέσει προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων και στις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, αναφέροντας ότι η προθεσμία για προσφυγές εκπνέει στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Η καταμέτρηση φαίνεται να «πάγωσε» στο 99,81% των ψήφων, ενώ το καθεστώς διατρανώνει ότι το ΑΚΡ σε όλη την Τουρκία καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 44,32% και επικράτησε σε 15 από τις 30 μητροπολιτικές πόλεις. Χάνει ωστόσο επτά από τις δώδεκα μεγάλες πόλεις, ενώ παρατείνεται το θρίλερ της Κωνσταντινούπολης αν και ο ίδιος ο κυβερνητικός υποψήφιος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχτηκε ότι ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους.
Τουρκία: Η επόμενη μέρα μετά την πύρρειο νίκη Ερντογάν στην επικράτεια (video)
«Η τιμή των κρεμμυδιών ίσως να αποτελέσει την καταδίκη του Ερντογάν»
Αυτό αναφέρει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Σάιμον Τίσνταλ επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σοκ για τη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Οι επιτυχίες του CHP θα τονώσουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα δώσουν νέες ελπίδες για το μέλλον μιας δημοκρατίας που πέρυσι πολλοί θεωρούσαν τελειωμένη, αναφέρεται στο ίδιο άρθρο που όλως τα περισσότερα δημοσιεύματα θέτει το ερώτημα «ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ερντογάν.»
Reuters: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σπρώξει τον Ερντογάν σε λάθος κινήσεις
Όπως επισημαίνει το Reuters αντί να αντιμετωπίσει τις ρίζες του κακού, δηλαδή τα αίτια των διαρκών πιέσεων στη λίρα, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει μέχρι στιγμής μέτρα, που περιορίζουν τη φυγή κεφαλαίων ή το short selling των κερδοσκόπων μόνο για λίγο. Εφαρμόζει κάποιου είδους ήπια capital controls, τα οποία όμως δεν πέτυχαν να ανακόψουν την πτώση του νομίσματος παρά για λίγες ημέρες.
Το «στραβοπάτημα» του Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές θα τον οδηγήσει άμεσα σε αποφάσεις για την οικονομία. Αλλά αυτές θα είναι πιθανότατα όλες στις λάθος κατεύθυνση σχολιάζει το Reuters.
Mr Erdogan’s populist agenda has resulted in a deep recession and double-digit inflation. Voters are not impressed https://t.co/pLL0sV8yI4
— Financial Times (@FinancialTimes) April 2, 2019
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η κεντρική τράπεζα είναι με δεμένα χέρια. Σύμφωνα με την Moody’s ήδη έχει εξαντληθεί σημαντικό ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα, γεγονός που είναι αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative). Και τούτο γιατί εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στις κινήσεις της.
«Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιοχές που επικράτησε η αντιπολίτευση αντιπροσωπεύουν τα δυο τρίτα του τουρκικού ΑΕΠ»
«Οι προσπάθειες του Ερντογάν να εμποδίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, να αυξήσει τις δαπάνες και να αγνοήσει την αύξηση του χρέους συνέβαλαν στο να βυθιστεί η Τουρκία σε ύφεση. Η εκτόξευση των τιμών και η ένδεια των βασικών αγαθών αποτελούν κακό οιωνό για οποιοδήποτε πολιτικό, ακόμη κι έναν σουλτάνο».
Έκπληξη η ήττα Ερντογάν στις πέντε μεγάλες πόλεις
«Ήταν έκπληξη που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε και τις πέντε πιο μεγάλες και εξελιγμένες πόλεις της Τουρκίας» αναφέρει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Αϊχάν Ακτάρ που όπως οι περισσότεροι, συνδέει το αποτέλεσμα με την οικονομική κατάσταση.
A rapidly tanking economy and a highly disciplined opposition have contributed to a significant political loss for Turkey’s president, Recep Tayyip Erdogan. https://t.co/vPG4Z3dhK2
— New York Times World (@nytimesworld) April 2, 2019
«Το ισλαμοσυντηρητικό κίνημα στην Τουρκία είχε ξεκινήσει με τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 1994, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από 25 χρόνια η απώλεια αυτών των πόλεων μπορεί να είναι ένα νέο σημείο καμπής», αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο: