Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία ήταν οι χώρες που έλαβαν την τελευταία παράταση για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 458/2017 σύμφωνα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα υποβάλλονται σε αυστηρότερους διαβατηριακούς ελέγχους και διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με τη χρήση βάσης δεδομένων. Οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς και εκείνες προς και από χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν εξακολουθούν πάντως να μην εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας.
Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών, προχώρησε το αεροδρόμιο της Αθήνας, προκειμένου να μην σημειωθούν μεγάλες ουρές, κυρίως, στις αναχωρήσεις καθώς εντατικοποιήθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι στα ελληνικά αεροδρόμια, με τους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν να καλούνται να επιδεικνύουν διαβατήριο και όχι ταυτότητα.
Εκτός από την χώρα μας, μέλη της Συνθήκης Σένγκεν είναι και οι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία.
Δ. Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει την παράταση των ελέγχων
Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους σε πρόσωπα που φθάνουν στα σύνορά τους από άλλα κράτη-μέλη του Χώρου Σένγκεν.
Εάν η συμφωνία Σένγκεν πάψει να εφαρμόζεται, η ΕΕ διατρέχει κίνδυνο ακόμη και να πεθάνει, προειδοποίησε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών Atlantic Council της Ουάσινγκτον.
Ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει την παράταση των ελέγχων σε πρόσωπα που μεταβαίνουν σε οποιαδήποτε από τις χώρες που ανήκουν στον Χώρο Σένγκεν προερχόμενα από κάποια από τις υπόλοιπες και ότι η συμφωνία Σένγκεν πρέπει να ξαναρχίσει να εφαρμόζεται όπως προβλέπεται.
Με βάση τη συμφωνία, δεν γίνονται έλεγχοι σε πρόσωπα που κινούνται εντός του Χώρου Σένγκεν. Στη συμφωνία έχουν ενταχθεί 22 κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Αυστρία άρχισε να διεξάγει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία πριν από τριάμισι χρόνια. Η Γερμανία προχωρά επίσης σε ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία από τα τέλη του 2015. Η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία κάνουν κι αυτές ελέγχους σε πρόσωπα που από άλλα κράτη που ανήκουν στον Χώρο Σένγκεν.
Η επανέναρξη των συνοριακών ελέγχων συνέπεσε με την κορύφωση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινούνταν προς κράτη της δυτικής Ευρώπης μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής οδού.
Ο κ. Αβραμόπουλος έκρινε ότι πολιτικές σκοπιμότητες έπαιξαν ρόλο στις αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών αυτών να ξαναρχίσουν ελέγχους στα σύνορά τους.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:
Νέος κανονισμός για τις πτήσεις Σένγκεν- Τι ισχύει στα σύνορα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο