Από τις αρχές Μάϊου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι δανειολήπτες θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης έως το τέλος του χρόνου. Η ρύθμιση εισάγεται στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την Παρασκευή. Βάσει αυτής η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και τις 175.000 για επιχειρηματικά. Προβλέπονται επίσης εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η ΝΔ ξεκαθάρισε, ότι παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις της θα υπερψηφίσει τη νέα ρύθμιση, ΔΗΣΥ και Χρυσή Αυγή καταψηφίζουν, το ΚΚΕ δηλώνει «παρών» και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.
Η πλατφόρμα του νέου πλαισίου αναμένεται να λειτουργήσει έως και το τέλος του 2019 και θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να σώσουν την μία και μοναδική κατοικία τους 9 στους 10 δανειολήπτες που το δάνειο τους «κοκκίνησε» έως τις 31/12/2018. Αρκεί να έχουν υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ, αντικειμενική αξία κατοικίας έως 250.000 αν έχουν στεγαστικό και έως 175.000 ευρώ αν το δάνειο είναι επιχειρηματικό. Η συνολική περιουσία να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της οφειλής και σε καμία περίπτωση τις 80.000 ευρώ.
Μετοχές, ομόλογα, συνολικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο. Αυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και για μια οικογένεια με τρία παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 36.000 ευρώ.
Με την υποβολή της αίτησης θα αίρεται αυτόματα το τραπεζικό απόρρητο, τόσο του οφειλέτη όσο και των εξαρτώμενων μελών για μια πενταετία πριν. Όπως εκτιμούν οι Τράπεζες το νέο πλαίσιο θα «ξαναζωντανέψει» κόκκινα δάνεια ύψους 11 δισ ευρώ. Στη ρύθμιση εντάσσονται και οι οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και οφειλές που μεταβιβάζονται σε τρίτους μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης.
Τη βούληση της κυβέρνησης να επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες εν ευθέτω χρόνω τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης κατά την ακρόαση των φορέων, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τη ΝΔ να καταθέσει σχετική ρύθμιση και να συνηγορήσει η κυβέρνηση πάντα σε διάλογο με τις Τράπεζες.
«Δεν είμαστε αντίθετοι για την επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Εμείς προτείναμε από το 2016 στις τράπεζες να υιοθετήσουν αυτή τη πολιτική. Το μόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς, ενώ με τροποποίηση που περάσαμε πέρσι, επεκτείνεται η ρύθμιση και για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:
«Πολιτικά εμείς συνηγορούμε. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ενθαρρύνω και τους βουλευτές της ΝΔ να ετοιμάσουν μια τροπολογία και είμαστε εδώ να το δούμε. Το νομοσχέδιο είναι εδώ αν υπάρχει η διάθεση, μπορεί σε συνεννόηση με τα κόμματα και με διάλογο με τις τράπεζες, να δούμε το θέμα και να κατατεθεί μια τροπολογία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας μέσα από μια λογική ότι υπάρχει και η μικρομεσαία και η μεσαία κατοικία ανάλογα με την περιοχή. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε το στόχο αυτό μέσα από τη διαπραγμάτευση και το καταφέραμε. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, όπως επίσης ότι εντάξαμε και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νόμο. Ο νόμος Κατσέλη δεν προστάτευε τους ελεύθερους επαγγελματίες που πήραν δάνειο και είχαν βάλει εγγύηση των πρώτη κατοικία», επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης.
Ο κ. Φλαμπουράρης, υπογράμμισε ακόμα ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών με πρώτη κατοικία και τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι πάνω από 16 με 17 δισεκ. ευρώ.
«Με αυτή τη ρύθμιση επιδιώκουμε μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που μπορεί να φθάσει τα 25 χρόνια, επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο σε όσους δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν και κούρεμα για πάνω από 120% επιτόκια. Με αυτά τα 4 εργαλεία μειώνεται από 50-70% η δόση, για παράδειγμα μια δόση 1000 ευρώ θα γίνει από 500 ως 400 ευρώ, και έχουν στόχο να αρχίσει να πληρώνει ο δανειολήπτης».
Ο κ. Φλαμπουράρης κατέληξε καλώντας τις τράπεζες να συμβάλουν κουρεύοντας μεγάλο μέρος του δανείου, σε όσους πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του.
«Υπάρχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι τελείως φτωχοί. Το κράτος πρέπει να φροντίσει να μην χάσουν το σπίτι τους. Όμως πρέπει και οι τράπεζες να συμβάλουν κουρεύοντας μεγάλο μέρος του δανείου που χρωστά ο δανειολήπτης, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ούτε πέντε ευρώ. Σε αυτή τη προσπάθεια πρέπει όλοι να συμβάλουμε, κυβέρνηση, τράπεζες, κόμματα, φορείς, ώστε να αναθαρρήσει ο κόσμος και να ξεπληρώνονται τα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι για πρώτη φορά προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και πολλών επαγγελματιών με επιχειρηματικά δάνεια.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρεπορταζ Αντ. Μαουσέλη, Ακης Αθανασόπουλος
Μοιράσου το άρθρο: