«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μιας χώρας, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας, συνιστούν απόλυτο προαπαιτούμενο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση με θέμα «Ενωμένοι Για την Ευρώπη» στην Ολομέλεια της 4ης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.
Η κ. Σακελλαροπούλου επανέλαβε την στήριξη και την απτή αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και όσους υπερασπίζονται γενναία τη χώρα τους, καθώς και την αμοιβαία δέσμευσή μας, σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, στην πολυμέρεια και στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
«Δεν μπορεί να υπάρχει προσέγγιση “με δύο μέτρα και δύο σταθμά” όσον αφορά τον σεβασμό του, ούτε “επιλεκτική ευαισθησία” με βάση συγκεκριμένα γεωπολιτικά συμφέροντα. Θα πρέπει να αντλήσουμε το σωστό μάθημα από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, εστίασε στο θέμα της αλληλεγγύης και σημείωσε ότι «η απόφαση για τη σύναψη της “Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για το Μητρώο Ζημιών που προκλήθηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας” αποτελεί μια ηχηρή δέσμευση: μια δέσμευση για δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι «χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά αυτή την πρωτοβουλία και είμαστε το πρώτο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που κοινοποίησε την πρόθεσή του να είναι ιδρυτικό μέλος. Η καταστροφή της Μαριούπολης και η απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της ελληνικής κοινότητας, με ιστορική παρουσία στην περιοχή, μας συγκλόνισε όλους».
Αναλυτικότερα κατά την παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω την τωρινή ισλανδική και τις προηγούμενες προεδρίες για το έργο τους, την Ισλανδία για τη φιλοξενία και την εξαιρετική διοργάνωση, καθώς και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την άψογη προετοιμασία αυτής της Συνόδου Κορυφής, η οποία αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των θεμελιωδών πυλώνων του Οργανισμού: της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, την αμέριστη υποστήριξή μας και την απτή αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και όσους υπερασπίζονται γενναία τη χώρα τους, διότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μιας χώρας, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν απόλυτο προαπαιτούμενο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την αμοιβαία δέσμευσή μας σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, στην πολυμέρεια και στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί να υπάρχει προσέγγιση “με δύο μέτρα και δύο σταθμά” όσον αφορά τον σεβασμό του, ούτε “επιλεκτική ευαισθησία” με βάση συγκεκριμένα γεωπολιτικά συμφέροντα. Θα πρέπει να αντλήσουμε το σωστό μάθημα από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρωτοστάτησε με την ομόφωνη απόφασή του, στις 16 Μαρτίου 2022, να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη του. Μία τόσο ισχυρή, συλλογική πολιτική απόφαση αποτελεί απόδειξη της ενότητάς του και της αποφασιστικότητάς του να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες, πάνω στις οποίες ιδρύθηκε.
Η απόφαση για τη σύναψη της “Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για το Μητρώο Ζημιών που προκλήθηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας” αποτελεί μια ηχηρή δέσμευση: μια δέσμευση για δικαιοσύνη. Διότι χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά αυτή την πρωτοβουλία και είμαστε το πρώτο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που κοινοποίησε την πρόθεσή του να είναι ιδρυτικό μέλος. Η καταστροφή της Μαριούπολης και η απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της ελληνικής κοινότητας, με ιστορική παρουσία στην περιοχή, μας συγκλόνισε όλους.
Τέλος, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τα παιδιά της Ουκρανίας, τα οποία απελάθηκαν βίαια και παράνομα και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία ή σε ουκρανικές περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας προς τις γείτονες χώρες της Ουκρανίας για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και την αλληλεγγύη μας σε όσους διέφυγαν από τον πόλεμο και διαμένουν τώρα στις χώρες μας. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες. Ως χώρα πρώτης γραμμής της Μεσογείου, έχουμε ήδη βιώσει στο παρελθόν ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα. Ως εκ τούτου, κατανοούμε την ανάγκη για σταθερή υποστήριξη και δίκαιη κατανομή των βαρών, μεταξύ όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα συλλογικής πολιτικής και ανθρωπιστικής ευθύνης και δέσμευσης».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.