Την βαθιά του ανησυχία για την «οδύνη που βιώνουν οι άνθρωποι στη Γάζα», εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε για την Κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό Ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η προσωρινή ανακούφιση από την εκεχειρία «έχει καταρρεύσει».
Από την 1η Μαρτίου, ανέφερε, «οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.200 Παλαιστινίους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 320 παιδιά».
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκ συνεχίζονται οι «βομβαρδισμοί κατοικιών, σκηνών, νοσοκομείων και σχολείων», ακόμα και σε περιοχές που οι Παλαιστίνιοι «είχαν διαταχθεί να μετακινηθούν».
Καταγγέλλεται επίσης ο θάνατος «15 υγειονομικών και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια», γεγονός που δημιουργεί «σοβαρές ανησυχίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό.
Το 50% της Γάζας, σημείωσε, βρίσκεται υπό «διαταγές υποχρεωτικής εκκένωσης ή έχει κηρυχθεί απαγορευμένη ζώνη», γεγονός που «δεν συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Επισήμανε ότι «η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν αδιακρίτως ρουκέτες κατά του Ισραήλ», παραβιάζοντας επίσης το ανθρωπιστικό δίκαιο αλλά και ότι εδώ και έναν μήνα, το Ισραήλ έχει επιβάλει «πλήρη αποκλεισμό στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών».
Η κατάσταση, ανέφερε, «ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και ενδέχεται να συνιστά χρήση της πείνας ως μέσο πολέμου».
Υπενθυμίζεται ότι με το Ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας, απορρίφθηκε κάθε «προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής» στη Γάζα.
Στη Δυτική Όχθη, ανέφερε, «ισραηλινές επιχειρήσεις σκότωσαν εκατοντάδες, κατέστρεψαν καταυλισμούς και εκτόπισαν πάνω από 40.000 Παλαιστινίους».
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, «909 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν», μεταξύ αυτών «191 παιδιά και 5 άτομα με αναπηρία».
Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε την «καταστολή κατά οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «τις αυθαίρετες συλλήψεις», ακόμη και κατά την περίοδο της εκεχειρίας και τονίστηκε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τις αποτρόπαιες επιθέσεις κατά Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου», αλλά επίσης «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Ο κ. Τουρκ προειδοποίησε ότι «υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος διάπραξης φρικαλεοτήτων στα Κατεχόμενα Εδάφη» και ζήτησε από τα κράτη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους «βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης και της Σύμβασης για την Πρόληψη της Γενοκτονίας».
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν την κρίση» και ότι «η μόνη διέξοδος είναι η πολιτική διευθέτηση, με δύο κράτη που θα συνυπάρχουν με ισότητα και αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
Ελλάδα: Καταδικάζουμε την αύξηση εποικιστικής δραστηριότητας στη Γάζα
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης αναφέρθηκε στον πρόσφατη «απώλεια προσωπικού της UNOPS και UNRWA», τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να υπονομεύεται καθημερινά».
Εξέφρασε επίσης τα «ειλικρινή συλλυπητήρια» της Ελλάδας για τον θάνατο 15 εργαζομένων κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα στις 23 Μαρτίου.
«Λυπούμαστε για τις συνθήκες που οδήγησαν τον γενικό γραμματέα να λάβει τη δύσκολη απόφαση να μειώσει την παρουσία του ΟΗΕ στη Γάζα, παρά τις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες και τη διογκούμενη ανησυχία για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Η χώρα μας «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» και απαιτεί «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Επισημαίνεται ότι «είναι ο λαός της Γάζας που υποφέρει από την αδιαλλαξία της Χαμάς και την επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων».
Η Ελλάδα καλεί το Ισραήλ «να επιτρέψει και να διευκολύνει την ασφαλή, απρόσκοπτη και μαζική είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», «να αποκαταστήσει την πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό» και «να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων και του προσωπικού» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ο κ. Σέκερης εξέφρασε επίσης «τις σοβαρές ανησυχίες» για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, όπου η «βία, εκτοπισμός άνω των 40.000 ανθρώπων, καταστροφή υποδομών και απαλλοτρίωση παλαιστινιακής ιδιοκτησίας», συνιστούν «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».
Επίσης, η χώρα μας «καταδικάζει την αύξηση των δραστηριοτήτων επικοισμού στη Δυτική Όχθη».
Τέτοιες ενέργειες, ανέφερε, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν έχουν καμία νομική ισχύ.
«Την ίδια στιγμή, ο ρόλος της UNRWA παραμένει κομβικής σημασίας και αναντικατάστατος. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της χθεσινής επίθεσης σε Κέντρο Υγείας της UNRWA στη Τζαμπαλίγια, που προκάλεσε αρκετά θύματα, μεταξύ αυτών και 9 παιδιά. Το διεθνές δίκαιο διακηρύσσει ρητά το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Η Ελλάδα καλεί σε «μόνιμη εκεχειρία και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», στηρίζοντας τη λύση «δύο κρατών που συνυπάρχουν με ισότητα και ασφάλεια» και χαιρετίζει τις προσπάθειες «Αιγύπτου, Κατάρ και Ηνωμένων Πολιτειών» για διαμεσολάβηση, την προσεχή «Συνδιάσκεψη του Ιουνίου υπό την προεδρία Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας», καθώς και το «Αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας».